Je hoort weleens van de zomerzonnewende. Maar wat is dat eigenlijk? Komt dit alleen in de zomer voor? Of zijn er ook andere momenten waarop een zonnewende kan plaatsvinden? En wat gebeurt er dan eigenlijk? Wat je in ieder geval moet weten is dat de zomerzonnewende inderdaad alleen in de zomer plaatsvindt. Ook is het inderdaad zo dat er nog een andere zonnewende is. Je hebt namelijk ook de winterzonnewende. Dan gebeurt min of meer hetzelfde, maar dan tegenovergesteld. Op deze plek vind je iets meer duidelijkheid over wat dit dan precies moet inhouden als het gebeurt.

De zomerzonnewende in juni

Voor Nederlanders is het belangrijk om te weten dat de zomerzonnewende in juni plaatsvindt. Op 21 juni om precies te zijn. Daarom wordt het ook wel de juniwende genoemd. Het is de langste dag van het jaar. Het is dan ook het moment waarop de zon zijn uiterste plek ten opzichte van de aarde bereikt. Hij staat dan recht boven de zogenaamde kreeftskeerkring. Vervolgens trekt de zon de andere kant op om richting de winterzonnewende toe te werken. Wat zoals gezegd eigenlijk het tegenovergestelde is van de zomerzonnewende. Dit is dus wel een belangrijk verschil om te onderscheiden.

Ieder jaar opnieuw

Het goede om te weten aan de zomerzonnewende is dat deze elk jaar weer plaatsvindt. Bovendien gebeurt dit bijna elk jaar op hetzelfde moment. Een uitzondering geldt voor enkele schrikkeljaren. In dat geval kan het zo zijn dat de wende al om enkel minuten voor middernacht op 20 juni plaatsvindt. Dat is dus net voor het normale moment. Dit is echter dan weer niet in elk schrikkeljaar zo. Het is dus in verreweg de meeste gevallen zo dat dit verschijnsel gewoon op 21 juni voorkomt. Daar kan je dus voortaan rekening mee houden wanneer het zover is.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles