Een terugslagklep is hetgeen wat ervoor zorgt dat het water, gas of andere vloeistoffen maar één richting op kunnen stromen. In heel veel gevallen is het tegenhouden van terugstroom absoluut noodzakelijk. Hoe naar zou het zijn als het vieze water wat afgevoerd wordt uit de wasmachine weer terugloopt terwijl je was net schoon is? Of als het water uit het riool gewoon weer terug kan stromen je toiletpot in? Voor dit soort situaties en nog veel meer is de terugslagklep ontworpen. Weet jij niet zeker welke terugslagklep je nodig hebt? Lees dan snel dit blogartikel.

Kies de tussenflens voor simpel gebruik

Het meest simpele ontwerp van een terugslagklep is de tussenflens. Dit afsluitmechanisme werkt puur en alleen op drukverschil en zorgt er door middel van zwaartekracht voor dat er geen tegenstroming kan ontstaan. De klep zorgt voor eenrichtingsverkeer en maakt dat het water of andere vloeistoffen alleen weg kunnen lopen en niet terug kunnen komen. De tussenflens is door zijn simpele ontwerp en korte inbouwlengte, heel gemakkelijk om te installeren. Dit maakt de tussenflens een ideale terugslagklep voor simpel gebruik.

Kies de disco-terugslagklep bij een brede doorgang

De disco-terugslagklep is vergelijkbaar met de tussenflens. Het heeft ook dezelfde werking als de tussenflens verbinding alleen is de disco-terugslagklep geoptimaliseerd voor grote leidingen zoals bij vloeistof- en gastransport. De disco-terugslagklep wordt afgesloten met een vering wanneer de druk lager wordt, op deze manier kan de vloeistof nooit teruglopen. Zelf op het moment dat de druk in de leiding heel laag is kan het niet teruglopen doordat de vering de klep dicht houden. De disco-terugslagklep is beschikbaar in heel veel verschillende soorten en vormen, zo kun je zelf kiezen welke grootte je nodig hebt en bij welke druk de terugslagklep opent.

Kies de dubbelvleugel voor een lage openingsdruk

Als je een terugslagklep nodig hebt die past op kleine leidingen maar die een extra lage openingsdruk heeft is het verstandig om te kiezen voor de dubbelvleugel. Deze heeft namelijk naast een vering ook nog een extra contragewicht. Dit contragewicht zorgt ervoor dat de terugslagklep volledig automatisch afsluit zodra de inlaatdruk overschreden wordt. Wat ook fijn is aan de dubbelvleugel is dat deze terugslagklep nauwelijks enige vorm van onderhoud nodig heeft maar wel een lange tijd meegaat.

Hulp bij het kiezen van de juiste klep

Het kiezen van de juiste terugslagklep voor jouw toepassing kan soms nog best lastig zijn. Het kan daarom fijn zijn om de hulp van een expert in te schakelen. Ebora is een organisatie die gespecialiseerd is in technische innovaties zoals terugslagkleppen en andere appendages. Je kunt Ebora via de website benaderen wanneer je hulp nodig denkt te hebben bij het maken van een keuze voor de juiste terugslagklep.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles