Iedereen heeft weleens een wesp uit zijn of haar glas moeten vissen. De wesp komt veelvuldig voor in Nederland en zorgt in de zomermaanden vaak voor overlast. Echter, niet alle wespensoorten in Nederland verstoren voor jou de rust aan tafel. Het gaat voornamelijk om twee wespensoorten die voor overlast zorgen, namelijk: de limonadewesp en de Duitse wesp. Deze twee wespensoorten verpesten met hun agressie het imago van de wesp in het algemeen.
Hoe herken je een wesp?
In Nederland komen verschillende wespensoorten voor. Maar niet al deze wespensoorten veroorzaken overlast. Het zijn namelijk bijna altijd de Duitse wesp en de limonadewesp die voor overlast zorgen. Maar hoe weet je met welke wesp je te maken hebt? De Duitse wesp en de limonadewesp lijken veel op elkaar. Toch is er één uiterlijk kenmerk waarmee je deze wespensoorten van elkaar kunt onderscheiden. Het gaat om de ankerachtige tekening die de limonadewesp tussen zijn ogen heeft. Deze tekening heeft de Duitse wesp niet. Verder lijken deze twee wespen heel veel op elkaar. Ook een bij wordt nog weleens met deze twee wespensoorten verward. Dit betreft een gevaarlijke vergissing want de bij is een beschermde diersoort die niet bestreden mag worden.
Dit is wat een wesp eet
Een bij en een wesp lijken op elkaar, maar zijn toch ook erg verschillend. Naast het feit dat de bij steviger en hariger is, heeft de bij ook een ander voedingspatroon. Bijen eten bijvoorbeeld voornamelijk nectar, stuifmeel en honing. De wesp is daarentegen gek op al het eten en drinken dat jij op tafel zet. Maar dat is niet het enige waar de wesp van leeft. Een wesp voedt zichzelf namelijk ook met het braaksel van zijn eigen larven. Dit zoete braaksel bevat restanten van de insecten die de wesp aan zijn larven gevoed heeft. Het voedingspatroon van de bij en de wesp is dus heel verschillend.
Waarom is de wesp belangrijk?
De wesp kan voor de mens veel overlast veroorzaken. Toch is een wesp ook van groot belang voor de natuur. De wesp heeft namelijk een belangrijke rol bij de bestrijding van bladluizen en rupsen. Deze beestjes brengen doorgaans veel schade toe aan planten. De wesp jaagt op deze beestjes en voorkomt daarmee dat de planten worden aangetast. Om deze reden wordt de wesp dan ook regelmatig ingezet in kassen voor ongediertebestrijding. We kunnen dus wel stellen dat de wesp in de natuur heel nuttig is. Helaas kan de wesp ook veel overlast veroorzaken, daarom is de bestrijding van deze beestjes soms noodzakelijk.