Veel mensen denken dat 3D printen nog een nieuw fenomeen is. Eigenlijk is dit helemaal niet het geval. Dit proces werd namelijk voor het eerst geïntroduceerd aan het einde van de jaren tachtig. Dat is dus al weer vrij lang geleden, maar alsnog duurde het wel even voordat 3D printen opgepakt werd door het massale publiek. Pas in 2009 werd het namelijk op een commerciële wijze beschikbaar voor de particulieren, waar RepRap verantwoordelijk voor was. Dit open source project opende de deur naar betaalbare desktop 3D printers. Zij maken gebruik van de FDM technologie, oftewel Fused Deposition Modeling. Dit is in principe nog altijd het geval, maar een 3D print service kan ook allerlei andere technieken inzetten. 

Wat is 3D printen precies?

3D printen is het geautomatiseerde proces van het bouwen van een driedimensionaal object. Dit wordt gedaan door materiaal toe te voegen, er wordt dus geen materiaal weggenomen zoals bij andere technieken. Dit proces wordt ook wel additive manufacturing genoemd en kun je vanuit huis doen, maar je kunt ook 3D laten printen met behulp van een gespecialiseerd bedrijf. In het verleden werd het met name toegepast voor rapid prototyping, wat vooral het geval was in de ruimtevaart-, luchtvaart- en auto-industrie. Sindsdien is het gegroeid en heeft 3D printen ook andere industrieën beïnvloed. Additive manufacturing werd overigens pas industrieel eind jaren negentig. Destijds verkocht 3D Systems de allereerste industriële 3D printer die gebruik maakte van de SLA technologie.

Waar is 3D printen goed voor?

3D printen kan gebruikt worden voor het creëren van ontzettend veel producten. Zo zou je een 3D printer in kunnen zetten als je drone een nieuw frame nodig heeft of als je een deurstopper nodig hebt. Met andere woorden, additive manufacturing kan je leven wat gemakkelijker maken. Hiervoor hoef je het ontwerp niet eens zelf te maken, al kan dit natuurlijk wel. Er zijn namelijk miljoenen aan 3D print bestanden te vinden op allerlei sites die gemaakt zijn door specialisten. 3D printen heeft er daarnaast ook voor gezorgd dat bedrijven in staat zijn gesteld om dingen te maken die eerder niet mogelijk waren. Ook kunnen ze hierdoor hun nieuwe producten een stuk sneller op de markt brengen. Op het moment blinkt additive manufacturing met name uit op het medisch vlak. Zo kan het in dit gebied al op maat gemaakte protheses creëren, maar in de toekomst zullen organen ook gemaakt kunnen worden met een 3D printer. 

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles