Schor, hees, piepende stem en stem kwijt. Zomaar wat termen die je hoort wanneer iemands stem niet doet wat het normaal doet. Communiceren is lastiger en het is vermoeiend omdat je meer je best moet doen om te praten. Daar wil je dus zo snel mogelijk vanaf. Maar om erachter te komen hoe je stem weer terugvindt, is het belangrijk om eerst te weten wat er eigenlijk gebeurt als je je stem kwijt bent en wat een mogelijke oorzaak kan zijn. 

Ik ben mijn stem kwijt. Hoe komt dat?

Wanneer je wil praten gebruik je je stembanden. Door verschillende oorzaken kan het zijn dat je stembanden niet functioneren zoals zou moeten. Dit heeft gevolgen voor je stem. Zo kan je stem schor of hees klinken, een piepend geluid maken of zelf bijna helemaal geen geluid meer maken. Je hoort mensen dan vaak zeggen “ik ben mijn stem kwijt”. 

Je bent dus niet je stem kwijt maar je stembanden functioneren niet naar behoren waardoor de stem verandert. Vaak is dit onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Maar hoe komt het eignelijk dat stembanden niet meer goed functioneren? Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Infectie

In heel veel gevallen worden stemproblemen veroorzaakt door een infectie. Je bent bijvoorbeeld verkouden of hebt een keelontsteking. De infectie kan de stembanden irriteren en er zo voor zorgen dat je je stem kwijtraakt. De infecties kunnen zowel door een virus als door een bacterie worden veroorzaakt.

  • Overbelasting of verkeerd gebruik

Wanneer je de stembanden verkeerd gebruikt of overbelast kun je je stem kwijt raken. Wanneer je bijvoorbeeld hard schreeuwt, veel fluistert of heel veel praat dan kan dat de stembanden gaan irriteren wat zorgt voor stemverlies. Ook bij verkeerd gebruik zoals een onjuiste techniek bij zingen kan dit gebeuren.

  • Stress en spanning

Het klinkt misschien gek maar ook door stress en spanning kun  je je stem kwijtraken. Door stress en spanning kunnen spieren (onjuist) aanspannen. Dit kan ook gebeuren met de spieren rondom de stembanden. Hierdoor kunnen de stembanden niet meer goed hun werk doen en kan er heesheid ontstaan.

  • Medische aandoeningen

Er zijn medische aandoeningen die voor stemproblemen kunnen zorgen. Dit zijn meestal vrij onschuldige aandoeningen maar kunnen dus wel een hele vervelende klacht met zich meebrengen. Meestal is het stemprobleem dan namelijk chronisch. Bij medische aandoeningen kun je denken aan aandoeningen zoals poliepen, knobbeltjes en cysten. 

  • Reflux

Maagzuur kan omhoog komen en de stembanden irriteren. 

  • Roken

Roken en rook kunnen de stembanden beschadigen. Dit kan tijdelijke stemproblemen met zich meebrengen maar dit kan ook blijvende gevolgen hebben.

  • Trauma

Lichamelijk letsel aan de stembanden of de omgeving van de stembanden kan stemklachten geven

Hoe krijg ik mijn stem weer terug?

In veruit de meeste gevallen keert de stem vanzelf weer terug. Wel is het belangrijk om de stem rust te geven en extra in de watten te leggen door veel te drinken en geen irriterende dranken te nemen zoals koolzuurhoudende dranken en alcohol. Pittig eten kun je het beste ook even laten staan en als je rookt is per direct stoppen altijd het beste plan. 

Helpt dit niet en blijft je stem langere tijd weg of keert het regelmatig weer terug? Dan is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen en te onderzoeken wat de oorzaak is. Vaak zal de huisarts je doorsturen naar een KNO-arts. Deze heeft namelijk speciale apparatuur om goed in je keel en naar de stembanden te kunnen kijken. Tegenwoordig zijn er lange wachttijden voor een consult bij een KNO-arts. Bij klinieken zoals Optimum Clinics kun je gelukkig vaak al binnen 1 tot 2 weken terecht.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles