In een wereld waarin we steeds meer tijd achter onze bureaus doorbrengen, groeit het belang van ergonomie op de moderne werkplek. Een veelgeprezen ontwikkeling die hierbij opvalt zijn zit-sta bureaus, die een dynamische en ergonomische benadering van traditioneel bureauwerk bieden. Op veel werkplekken zijn zit-sta bureaus niet meer weg te denken, en er zijn dan ook veel goede opties verkrijgbaar. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van zo een bureau? In deze blog geven we enkele tips en aandachtspunten zodat je straks de juiste keuze maakt.

Van laag naar hoog

Simpel maar effectief is het voornaamste doel van een zit-sta bureau uiteraard het verstellen van de hoogte. Er zijn verschillende soorten verstelmechanismen die dit mogelijk maken, waarvan een elektrische bediening het meest gemakkelijk. Met slechts een druk op de knop breng je het bureau naar de gewenste hoogte. Vaak zijn deze bureaus ook nog eens uitgerust met een geheugenstand om naar jouw favoriete hoogte terug te keren. De meest betaalbare optie is een handmatige hoogteverstelling. Deze bureaus breng je omhoog en omlaag middels een hendel of slinger. Ze zijn dus goedkoper, maar vergen fysieke inspanning. Kies uiteindelijk het bureau dat het beste aansluit bij jouw behoeften en budget.

Het juiste bereik

Een van de belangrijkste eigenschappen van een zit-sta bureau is de verstelbaarheid. Het bureau moet zo kunnen worden afgesteld dat je zowel zittend als staand ergonomisch verantwoord kunt werken. Toch hebben niet alle zit-sta bureaus hetzelfde bereik. Afhankelijk van jouw lengte kies je het juiste bureau. Voor mensen met de gemiddelde lengte van een Europeaan, volstaat een bereik van ongeveer 65 cm tot 125 cm. Bureaus met dit hoogtebereik voldoen vaak aan de NEN-EN 527 norm; deze Arbo norm is specifiek gericht op kantoormeubilair en stelt eisen aan de afmetingen, stabiliteit en veiligheid van bureaus. Omdat Nederlanders doorgaans langer zijn dan de gemiddelde Europeaan, is de NPR 1813 norm ontwikkeld. Deze Arbo norm is gebaseerd op Nederlandse richtlijnen en bureaus met deze normering bieden dan ook een hoger verstelbereik, in de meeste gevallen tot 130 cm. Zo is er altijd wel een bureau dat aansluit bij jouw lengte.

Een stabiele basis 

Een goed zit-sta bureau biedt een stabiele basis voor je werkblad, ongeacht de hoogte waarop het is ingesteld. Houdt daarom voldoende rekening met de draagkracht. Werk je enkel met een laptop? Dan is draagkracht een minder belangrijke overweging dan wanneer je over meerdere monitoren beschikt. Je kunt ervan uitgaan dat een draagkracht van 70 kg een basis kantooropstelling is, en 150 kg geschikt is voor een zware uitrusting met bijvoorbeeld drie monitoren. 

Maak je werkplek compleet

Om jouw werkplek efficiënter te maken zijn er handige accessoires om het zit-sta bureau te optimaliseren. Sommige zit-sta bureaus bieden extra functionaliteiten, zoals geïntegreerde USB-poorten of geheugenstanden. Heb je veel kabels? Dan is een kabelmanagement systeem ideaal om deze netjes weg te werken. Ook monitorarmen of CPU houders zijn ergonomische aanvullingen die in veel gevallen onmisbaar zijn. Overweeg welke accessoires aansluiten bij jouw behoeften en maak je werkplek compleet. 

Een weloverwogen keuze

Een zit-sta bureau kan een aanzienlijke verbetering zijn voor je werkhouding en algehele gezondheid. Toch kunnen de vele opties overweldigend zijn. Van USB-poorten tot hoogteverstelling, door rekening te houden met dit soort belangrijke factoren kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken en een zit sta bureau bestellen dat perfect aansluit bij jouw persoonlijke behoeften. 

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles