In deze tijd van het jaar kan het soms best lastig zijn om de lange en duistere avonden in je eentje door te komen. Zeker als je alleen woont, zonder vrienden of familie in je nabije omgeving. Daarom is het belangrijk om het voor jezelf zo aangenaam en prettig mogelijk te maken thuis. Met een kaarsje, gezond eten en een wijntje op z’n tijd.

Om je opweg te helpen zetten we een aantal tips voor je op een rij om de eenzame winteravonden in te richten.

Waar komt dat negatieve gevoel in de winter vandaan?

Eenzaamheid en somberheid zijn universele gevoelens, waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. In de winter komen deze emoties nog wat meer binnen. Door het gebrek aan zonlicht en vitamine D ‘s winters, maken we namelijk letterlijk minder stofjes aan die relativeren. We voelen ons sneller moe en een negatieve stemming ligt eerder op de loer.

Tips om de eenzame winteravonden door te komen

Hieronder zie je een aantal tips waarmee je dit soort avonden wat fijner kunt maken.

Erken en uit je lastige emoties

Om je vervelende emoties te verwerken, is belangrijk dat je je bewust bent en ze kunt uiten en erkennen. Zo worden de onaangename gevoelens vanzelf minder groot en overweldigend. Schrijf op wat je voelt, bel een vertrouwd iemand en deel je gedachten, of uit je gevoelens door muziek te maken.

Kook voor jezelf

Ook al heb je wellicht in deze stemming de neiging om een pizza te bestellen, zelf een recept maken heeft een erg goede invloed op onze mentale gesteldheid. Het kookproces vergt maximale concentratie waardoor je je ontspant en kalmeert. Om het koken nog wat leuker te maken kun je een muziekje aanzetten, en je favoriete wijn kopen. Schenk jezelf tijdens het koken vooral vast een glaasje in en steek de kaarsen gezellig aan in huis!

Varieer en experimenteer met eetgewoontes

Iets nieuws uitproberen haalt je uit je vaste patroon, en geeft je nieuwe energie. Dit kan iets groots zijn, maar het kan ook een kleine aanpassing zijn. Eet je bijvoorbeeld vaak pastagerechten en drink je daar altijd een glas Cabernet Sauvignon bij? Maak dan eens juist eens een Indiase curry en drink hierbij een glas kruidige syrah wijn. Met nieuwe smaakcombinaties houd je je eetpatroon gevarieerd, wat goed is voor je gezondheid en welzijn!

Zoek afleiding in een ander levensverhaal

Als je je inleeft in de personage uit een goede film of boek hoef je even niet naar je eigen hersenactiviteit te luisteren. In het levensverhaal duiken van iemand anders werkt goed voor de afleiding. Zo krijgen jouw piekergedachten nauwelijks de kans.

Kortom, door je moeilijke emoties te erkennen, aandacht te hebben voor jezelf, gevarieerd te eten en genoeg afleiding te zoeken, houd jij ook tijdens eenzame winteravonden je hoofd boven water! 

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles