In Nederland is het verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten voordat je de weg op mag. Er zijn echter nog meer autoverzekeringen die uitgebreider zijn en meer dekking bieden wanneer je dit nodig hebt. Om te kiezen voor de verzekering die het beste bij jou past, moet je rekening houden met verschillende zaken zoals de leeftijd van de auto. De prijs van de premie hangt hier ook van af. Om inzicht te krijgen in de verschillende verzekeringen, staan ze hieronder op een rijtje uitgelegd.

WA-autoverzekering

Met een WA-autoverzekering ben je verzekerd voor alle schade die jij veroorzaakt aan anderen. Als je een botsing hebt met een andere auto, maar ook met een fietser, kan de schade geclaimd worden. De schade aan je eigen auto is hierbij niet verzekerd. Het wordt vaak geadviseerd om een auto ouder dan 10 jaar te verzekeren met een WA-verzekering, zonder uitbereiding. De kosten voor verzekering hangt onder andere af van de de waarde van de auto en van de schadevrije jaren die je hebt.

WA+, beperkt casco en beperkt casco extra

Wanneer je auto tussen ongeveer 6 en 10 jaar oud is, is het aan te raden om een WA+, beperkt casco of beperkt casco extra verzekering af te sluiten. Deze verzekering is net een stapje hoger dan de WA-autoverzekering en dekt ook andere schades zoals ruitbreuk of diefstal, brand en stormschade. De soorten verzekering van deze verschillen per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars kan je ook een beperkt casco extra afsluiten. Dan krijg je bijvoorbeeld een vergoeding bij total loss schade of diefstal. 

Allrisk autoverzekering

Met een Allrisk autoverzekering ben je verzekerd voor de meeste gevallen. Zo ben je verzekerd voor schade aan anderen, ruitbreuk en barsten, diefstal, brand en storm, total loss schade tot 3 jaar en schade aan je eigen auto die jezelf hebt gemaakt. Deze autoverzekering wordt geadviseerd voor auto’s die ongeveer 6 jaar oud zijn: echt voor de gloednieuwe auto’s dus. Ook voor deze verzekering geld dat de kosten verschillen door de waarde van de auto en door de schadevrije jaren van de bestuurder. Verder hangt het natuurlijk af van de verzekeraars welke kosten er gedekt worden en wat de eigen risico is.

Extra zekerheid

Naast drie verschillende verzekeringen, kan je voor extra zekerheid gaan door een kleine verzekering erbij af te sluiten. Hierbij kan je denken aan een inzittendeverzekering of een pechhulp. Deze extra’s helpen je bij pech en dekken nog wat extra kosten indien nodig.

Autoverzekering kiezen

Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen een WA-autoverzekering, een beperkt casco (extra) of een Allrisk autoverzekering kan je deze afsluiten. De kosten van een verzekering verschillen per verzekeraar en hangt af van de leeftijd van de auto. Ook wordt er gekeken naar de bestuurder, de leeftijd en de schadevrij jaren hebben bijvoorbeeld invloed op de premie prijs.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles