In steeds meer huizen vind je waterontharder. Dat dit veel voordelen met zich meebrengt is niet te ontkennen. Het zorgt voor gezond, zacht en schoner water. Daarnaast heb je door de ontkalking een veel langere levensduur van je leidingen, maar ook kleding en apparaten. En wist je dat waterontharder ook nog een goed is voor de gezondheid? Mensen die problemen hebben met eczeem en psoriasis merken toonbaar verbetering na het installeren van de ontharder.

Waterontharder, wat is dat precies?

Om wat meer duidelijkheid te schetsen over een waterontharder, het is een apparaat of stof die water minder hard maakt. Dit noemt men waterontharding. Hoe wordt de hardheid van het water bepaald? Namelijk door de aanwezige calcium- en magnesiumionen in het water. Een waterontharder bindt de ionen chemisch aan zich vast en laat het neerslaan.

Wanneer zijn waterontharders ontstaan?

Zo rond het jaar 1900 kwam de waterontharder in opkomst. Door het gebruiken van een nieuwe techniek van ionen uitwisselen werden er schadelijke stoffen uit het water gehaald. Zo werd het water schoner en beter drinkbaar. In latere jaren is deze techniek flink verbeterd, maar is in de kern hetzelfde gebleven.

Een aantal tips voor onderhoud van waterontharder

Als je besluit een ontharder te gebruiken, plaats je deze aan het begin van de waterleiding. Als je een ontharder hebt op basis van ionenwisseling dan wordt de ionenwisselaar gespoeld met zout water. Zonder onderhoud of verkeerd gebruik verslechtert het drinkwater, je moet dan ook rekening houden met een aantal dingen. Om groei van bacteriën tegen te gaan is het belangrijk om het filter te reinigen of wanneer nodig te vervangen. Zorg met het terugspoelen van de waterontharder dat je het juiste zout gebruikt en de zout op hygiënische wijze aan het zoutvat toevoegt. Door op het zoutvat een geschikte deksel te doen voorkom je daarnaast insecten en andere beestjes.

Hoe zit het met de waterdruk als je een waterontharder gebruikt?

Zo’n waterontharder is heel mooi om schoon en zacht water te krijgen, maar je moet ook op een aantal dingen letten als je waterontharder gebruikt. Als je dit apparaat namelijk installeert dan krijg je zonder meer te maken met een lage waterdruk. Dit komt door een verhoogde leiding weerstand. Wat houdt dat precies in? Het komt er in principe op neer dat water met een waterontharder meer moeite heeft om zich door leidingen te verplaatsen. Dat zorgt voor een verlaagde druk in de waterleidingen met als resultaat dat je een zwakkere straal krijgt uit de kraan of douche

Hoe verhoog je de waterdruk?

Gelukkig zijn er genoeg apparaten om de waterdruk te verhogen. Waterdruk verhogen doe je door het gebruiken van een hydrofoorpomp te installeren. Deze pomp is de ideale oplossing en maakt de waterdruk zelfs nog hoger dan vóór het in gebruiken nemen van een waterontharder. Je krijgt het perfecte plaatje met een hydrofoorpomp, namelijk schoon water en goede waterdruk.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles