Onderzoek leert dat bezoekers van je website afhaken, als die niet vlot genoeg reageert. Dat is door Google opgesplitst in drie aspecten. Die zullen in dit artikel aan de orde komen. Daar komt bij dat Google die aspecten gaat meenemen in de beoordeling van je website. Met andere woorden, als je website slecht scoort op de core web vitals, dan zakt je website in de zoekresultaten. Omdat Google ruimschoots de meest gebruikte zoekmachine is, is dat uiteraard vervelend. Lager in de zoekresultaten betekent minder bezoekers van je website.

Snelheid

De snelheid van je website die de gebruiker ervaart, hangt van een aantal factoren af:

 1. snelheid van het apparaat dat de gebruiker gebruikt
 2. snelheid van de internetverbinding van de gebruiker
 3. de snelheid van de webhost, inclusief de internetverbinding daarvan
 4. opbouw en de gebruikte programmeertaal van de website.

De eerste twee punten heb je niet in de hand. Punt 3 is de verantwoordelijkheid van de hostingaanbieder. Punt 4 is voor de websitebouwer. Als die laatste dezelfde is als de hostingaanbieder, dan kunnen pingpong-discussies worden vermeden.

Core web vitals

Om de web vitals te benoemen, zullen we ter voorkoming van verwarring de Engelse termen met hun afkortingen hanteren. Welke zijn dat:

 • Largest Contentful Paint (LCP)
  LCP meet hoe lang het duurt totdat het grootste element van de webpagina volledig op het beeldscherm zichtbaar is geworden.
 • First Input Delay (FID)
  Als de webpagina een invoerveld(en) heeft, dan meet FID de tijd totdat het eerste veld gereed is voor invoer.
 • Cumulative Layout Shift (CLS)
  Een webpagina wil bij het laden wel eens bewegen. Dat bewegen heeft met name te maken met de opbouw van de website. Bij het laden wordt dan in eerste instantie geen rekening met elementen die later worden geladen, zoals foto’s. CLS meet de tijd totdat het beeld is gestabiliseerd.

Conclusie

Google geeft de scores die het zelf ook hanteert. Dat betekent dat er voor elk aspect is aangegeven, welke waarden voor goed gelden, welke voor behoeft verbetering en welke voor slecht. Daar kun je dus zelf mee aan de slag. Als je de website niet wil aanpassen, dan zal je een verbetering met name moeten zoeken bij de host capaciteit

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles