Een luchtbuks: is dat wel legaal? Jazeker, voor het bezit van een luchtbuks zijn in Nederland namelijk maar twee beperkingen. Allereerst moet je 18 jaar of ouder zijn om een luchtbuks te mogen bezitten. Ten tweede mag de luchtbuks niet op een echt vuurwapen lijken. Voor het bezitten van een luchtdrukgeweer heb je verder geen vergunningen nodig. Maar wat kan je nu eigenlijk met zo’n luchtbuks? In deze blog lees je er alles over.

Wat is een luchtbuks?

Een luchtbuks noemen we ook wel een luchtgeweer of windbuks. Zo’n luchtgeweer werkt door middel van luchtdruk. Door deze luchtdruk binnen het geweer wordt een loden kogeltje naar buiten geduwd. Hoe hoger de luchtdruk, hoe harder het kogeltje gaat. Er zijn verschillende soorten luchtdrukgeweren met verschillende soorten krachtbronnen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een veersysteem of een gasraamsysteem, twee versies die werken met een cilinder. Ook is er de PCP luchtbuks of een luchtbuks op CO2. PCP staat voor Pre-charged Pneumatics. PCP luchtbuksen maken gebruik van een intern reservoir met perslucht en zijn het meest krachtig van alle soorten luchtdrukgeweren. Een windbucks op CO2 werkt eigenlijk op dezelfde manier, maar heeft een lagere druk en is dus minder sterk. Wel zijn deze windbuksen vaak goedkoper en bovendien makkelijk aan te vullen met CO2-capsules.

Waar mag je schieten met een luchtgeweer?

Luchtdrukgeweren zijn niet toegestaan in openbare ruimten. Wel mag je ermee schieten op terrein dat niet toegankelijk is voor publiek. Dit kan het terrein van een schietvereniging zijn, maar ook een afgesloten tuin of erf. Je schiet met een luchtgeweer op doeltjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale schietdoelen en schietschijven, maar je kunt ook zelf blikjes neerzetten als doelwit. Let wel op: de kogels die je afschiet gaan namelijk door de blikjes heen, dus wat er achter de blikjes staat wordt ook geraakt.

Welke accessoires heb je nodig voor een luchtdrukgeweer?

Bij het aanschaffen van een luchtgeweer moet je ook nadenken over de accessoires die je nodig hebt. De eerste ligt natuurlijk voor de hand, dat zijn de kogeltjes. Deze zijn er in verschillende varianten, maar als beginner kun je het beste voor de standaard pellets gaan. Natuurlijk heb je ook een goede koffer of foedraal nodig om je geweer veilig op te bergen. Met wapenolie en schoonmaakproppen houdt je je geweer bovendien goed schoon.

Waar moet je op letten bij het gebruiken van een luchtbuks?

Het is belangrijk dat je verstandig en veilig omgaat met je nieuwe luchtbuks. Je mag een luchtdrukgeweer bijvoorbeeld niet vervoeren als deze geladen is. Wanneer je hem vervoerd, mag de luchtbuks niet onmiddellijk te gebruiken zijn. Je vervoert hem dus het beste in een koffer of tas die je in de achterbak kan leggen. Gebruik ook je gezonde verstand wanneer je gaat schieten. Hoewel het niet verboden is om zichtbaar te zijn vanaf de open weg met je windbucks, kunnen voorbijgangers er natuurlijk wel van schrikken. Het is daarom beter om te schieten op plekken waar je geen onverwacht publiek tegenkomt.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles