Je woonkamer, dat is de plek waar je thuiskomt. Waar je tot rust komt, waar je lekker kunt relaxen. Maar het is steeds vaker ook de plek waar we thuis aan het werk zijn. Waar de kinderen hun huiswerk misschien wel maken. Waar we bezoek ontvangen, waar we aan tafel gaan. Waar we onze hobby’s uitoefenen en waar we feestjes geven. De woonkamer is misschien wel de meest veelzijdige kamer van ons huis. Dat vraagt om verlichting die minstens zo veelzijdig is.

Een veelzijdige kamer

Als er één ruimte in je huis behoorlijk veelzijdig is, dan is het wel de woonkamer. Het is de plek waar we ’s morgens voor de deur uitgaan even snel een ontbijtje naar binnen werken. Maar ook waar we voor die tijd de kinderen er een beetje toonbaar uit laten zien. Waar we op een vrije dag lekker een beetje in rond lummelen, maar tijdens werkdagen ook steeds vaker aan de eettafel hard aan de slag zijn. Waar onze kinderen lekker spelen, maar vaak ook hun huiswerk maken. Waar we bezoek ontvangen en ’s avonds lekker op de bank hangen. Waar we tot rust komen, en het ook vaak heel gezellig hebben.

Een ruimte die zoveel verschillende functies heeft, die valt niet zo gemakkelijk te verlichten. De ene keer heb je er best fel licht nodig, als je ’s morgens vroeg op moet en toch je hele ochtendritueel even af wilt werken, of wanneer je er hard aan het werk bent. Maar op het andere moment mag het best even wat minder. Niemand vindt het fijn om ’s avonds op de bank te hangen met het grote licht aan. Daarom moet je bij het kiezen van je verlichting goed rekening houden met al deze functies.

Voor elke functie een lamp

 Allereerst zorg je voor een basisverlichting in je kamer, bijvoorbeeld door een hangende lamp die de boel redelijk verlicht. Op de plekken waar meer licht nodig is, bijvoorbeeld aan de eettafel waar je ook je werk zit te doen, zorg je voor extra verlichting. Een bureaulamp kan dan een uitkomst zijn, maar ook een wat meer sfeervol exemplaar doet het prima. Dan zijn er nog van die hoekjes die wel wat extra kunnen gebruiken. Zet bijvoorbeeld een mooie staande lamp neer bij de stoel waarop je zo graag lekker zit te lezen. Tenslotte kijk je of er nog plekken in je kamer zijn die te weinig licht vangen of een beetje wegvallen in het geheel. Hier kun je nog een extra lampje plaatsen. Natuurlijk hoef je de lampen vervolgens niet allemaal tegelijk te gebruiken. Dat kun je juist heel mooi af laten hangen van het moment van de dag en de gelegenheid.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles