Een absoluut horrorbeeld: de geschiedenis is even iets ander verlopen. Japan en Duitsland hebben de oorlog gewonnen en de Verenigde Staten veroverd. The man in the high castle is een bloedspannende serie op Amazon Prime waarin je ziet hoe Amerika bezet wordt, zoals Nederland dat in de jaren ’40 was. Surrealistisch? Misschien. Maar hoe het is neergezet, is razend knap.

Amazon Prime

Je kunt het allemaal zien op Amazon Prime, dat abonnementen aanbiedt voor nog geen € 40 per jaar. Met een alles in 1 pakket kun je er ook andere series streamen, zoals The Grand Tour, The Royals en James Mays humoristische kookprogramma Oh, Cook. Wat dat betreft is Amazon een interessante relatief nieuwe speler op de streamingmarkt.

Hakenkruizen

The man in the high castle speelt zich af in de jaren ’60. Dat is nogal een project geweest, denk je als je de eerste afleveringen ziet. Want ga er maar eens aan staan, een serie maken waarin Amerika gedomineerd wordt door Duitse en Japanse invloeden en de vrijheid ver te zoeken is. Dus niet alleen moet het straatbeeld kloppen met de tijd waarin het zich afspeelt, ook de aankleding is volledig anders omdat de geschiedenis een totaal andere wending heeft genomen. Gebouwen die nu een Japans tintje hebben gekregen of worden ontsierd door hakenkruizen, markten die anders zijn samengesteld, minder Amerikaanse auto’s. Door het centrum van grote steden marcheren nazi’s.

Het verzet

Niet dat het Amerikaanse volk zich erbij neerlegt. Bijna vanzelfsprekend is er ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan nu sprake van verzetshelden, die tussen allerlei Duitse en Japanse autoriteiten door moeten laveren om de waarheid aan het licht te brengen. Waar is het misgegaan? Een man in een kasteel, zoals de titel doet vermoeden, speelt daarin een grote rol. En de hele situatie wordt belicht vanuit diverse invalshoeken: die van het verzet, die van een contraspion die worstelt met zijn daden, maar ook die van een Amerikaans SS-kopstuk. De spanning is in elke scène te snijden.

Flower Power

Omdat alles zich in de jaren ’60 afspeelt, gaat de kijker zich ook afvragen hoe Amerika zich ontwikkelt. De Flower Power-periode zal er wel niet van komen, kunst is verboden en het volk wordt kort gehouden. Toch liggen ook de Japanners en Duitsers onderling met elkaar overhoop. En hoe gaat het intussen in Europa? Ja, het is wel opletten geblazen met al die verhaallijnen. The man in the high castle oogst ver- en bewondering door de productie, de aankleding en het acteerwerk en is daarom het kijken meer dan waard.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles