Een roldeur of rolluik kom je bij menig woning tegen. Voor veel mensen is een rolluik of roldeur een hele investering. Toch bieden ze een aantal prettige voordelen die het waard kunnen maken om toch voor rolluiken of een roldeur te kiezen! We gaan in dit artikel dieper in op de voordelen van zowel rolluiken als roldeuren zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken.

Rolluiken

Je ziet rolluiken meestal voor ramen hangen. Het is een soort raambedekking die aan de buitenkant van je huis hangt. De luiken rollen op in een kleine ruimte boven aan het raam. Hierdoor is een rolluik zeer compact. Rolluiken hebben een aantal grote voordelen die de investering ruim waard kunnen maken, zeker in de tijd waarin we nu leven.

Voordelen rolluiken

  • Gebruiksvriendelijk. De meeste rolluiken zijn tegenwoordig op afstand en elektrisch te bedienen. Dit wordt meestal gedaan met een afstandsbediening, maar je ziet ook steeds vaker dat je dit met je telefoon kunt regelen.
  • De warmte buiten houden. In de zomer kan de zon voor veel warmte zorgen in een kamer. Rolluiken houden deze warmte buiten waardoor je kunt besparen op energie voor de airco en andere koeltechnieken.
  • Verhoogde veiligheid. Met rolluiken maak je je huis minder aantrekkelijk voor inbrekers. Goede rolluiken sluiten naadloos aan op je woning waardoor er weinig ruimte overblijft voor een inbreker om naar binnen te glippen.
  • Verduistering. In slaapkamers zijn rolluiken gewenst om de kamer te verduisteren. Dit is zeker voordelig in de zomer wanneer de zon al vroeg opkomt.

Roldeuren

Een roldeur werkt net als een rolluik, alleen wordt deze voor een opening geplaatst. Een roldeur zie je vooral terug in fabrieksgebouwen, maar ook als garagedeur. De ruimte waarin de deur oprolt is groter omdat de deur van dikkere en isolerende materialen gemaakt wordt.

Voordelen roldeuren

  • Roldeuren nemen weinig ruimte in beslag tijdens het openen en sluiten. Hierdoor houd je veel ruimte vrij zowel in de garage als op de oprit. Zeker wanneer er geen oprit is voor de garage deur, is een roldeur de beste keuze.
  • Een roldeur kun je ook elektrisch aansturen. Je hoeft niet van de fiets te stappen of uit de auto te stappen om de deur te openen. Dat is zeker prettig op een koude winter dag!
  • Geschikt voor grote openingen. Met een roldeur kun je een grote opening afsluiten. Denk aan hoge openingen of openingen die breder dan een auto zijn.
  • Geen stangen aan het plafond. Een overhead deur wekt vergelijkbaar aan een roldeur, het verschil is de opslag van de geopende deur. Een roldeur wordt compact opgerold en bij een overhead deur glijd de deur als het ware horizontaal onder het plafond deur. Hier zijn geleidende palen nodig die je bij een roldeur niet nodig hebt.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles