De huizenprijzen in Amsterdam stijgen en de hypotheekrentes stijgen meer dan ooit. Wij spraken met industrie-experts, wat hun tips zijn voor het verkrijgen van een verhuurhypotheek of een normale hypotheek voor het kopen van uw droomhuis in Nederland.

Zoek uit of u in aanmerking komt voor een hypotheek

U heeft een Nederlands BSN-nummer, een lokale bankrekening, een Nederlands adres en belastbaar inkomen nodig. Verder helpt Nederland mensen in allerlei verschillende omstandigheden om hier een huis te kopen. Uw hypotheekadviseur kan samen met u uitzoeken of u in aanmerking komt voor een lokale hypotheek.

Ken uw prijsklasse

Als u een hypotheek makelaar gebruikt, zullen zij u een officiële offerte geven, zodat u uw zoektocht kunt beperken tot huizen die u zich kunt veroorloven. Dit is het moment om een “need to have” en “nice to have” lijst te maken, voordat u verstrikt raakt in de opwinding en emoties van het daadwerkelijk bezichtigen van huizen. 

Insider Tip: Vraag je je af welk inkomen je nodig hebt om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor een huis van €400.000? Via deze online tool kunt u een globaal budget krijgen op basis van uw inkomen.

Gebruik een aankoopmakelaar

Hypotheekmakelaars regelen de financiële aspecten van het kopen van een huis, het vinden van een bank die u de lening wil verstrekken; het onderhandelen over de best mogelijke hypotheekvoorwaarden; ervoor zorgen dat de hypotheek clausules, bepalingen en polissen heeft die uw investering beschermen; en de nazorg, maar ze helpen niet met het vinden van het huis en het onderhandelen over de verkoop. Daarvoor hebt u een aankoopmakelaar nodig, die gewoonlijk 1-2% van de woningprijs kost. U kunt proberen dit proces zelf af te handelen, maar u hebt veel meer kans om het huis te krijgen dat u wilt als u een lokale agent gebruikt die relaties heeft met de verkopende agenten. Voor een vastgoed financiering heb je weer vastgoed experts nodig i.p.v. een simpele aankoopmakelaar.

Begrijp wat u ondertekent

Wees niet bang om vragen te stellen. U moet weten welk type hypotheek u krijgt (er zijn een paar verschillende opties in Nederland) en of het huis erfpacht of vrij is. Misschien kunt u ook in een lagere risicocategorie terechtkomen, wat resulteert in een lagere rente. En, misschien wel het belangrijkste, u moet ervoor zorgen dat uw voorlopige koopcontract een voorwaardenscheppende of ontbindende clausule bevat voor het verkrijgen van een hypotheek. Dit betekent dat als u de papieren tekent maar de bank u geen hypotheek geeft, u niet aansprakelijk bent voor de aankoop. Als u de ontbindende clausule niet hebt en uw hypotheek om de een of andere reden niet wordt goedgekeurd, bent u verantwoordelijk voor het betalen van 10% van de kosten van het huis.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles