Wandelen is in de afgelopen twee jaar steeds populairder geworden omdat er door alle maatregelen verder weinig mogelijk was. Om te gaan wandelen heb je eigenlijk niet zo veel nodig behalve goede energie, enthousiasme, warme kleding, wat water en eten én goede wandelschoenen (met goede sokken die je voeten droog houden). In dit artikel vertellen we je meer over hoe je nou de juiste wandelschoenen kiest.
Kies het juiste type wandelschoenen
Ook op het gebied van wandelschoenen is er tegenwoordig een hoop te kiezen. Er is namelijk een wezenlijk verschil in wandelaars. Waar de één graag lange wandelingen met de hond over het strand maakt, loopt de ander graag door de bergen. Iedereen wandelt dus op een andere manier en dat is natuurlijk helemaal prima. Hierom is er alweer tientallen jaren geleden een ABCD-systeem bedacht waarbij A het lichtste type wandelschoen is en D het zwaarste. Wij vertellen je meer over de verschillende categorieën:
- Categorie A
Een wandelschoen in deze categorie is vrijwel altijd laag en is geschikt voor wandelingen over een effen en vlak terrein. Ga gerust aan de wandel in het bos of op de hei, of maakt een mooie stedentrip. - Categorie A/B
Hier heb je vaak te maken met een halfhoge of hoge wandelschoen. Ze zijn ontworpen voor oneffen ondergronden, dus als je gaat wandelen in Zuid-Limburg of de Belgische Ardennen dan is dit soort uitermate geschikt. De schacht is niet voor niets wat hoger. Deze beschermt de enkel een stuk beter wat wel handig is op verschillende ondergronden. - Categorie B
De klassieke bergwandelschoen! Omdat de zool een stuk stijver is zorgt deze ervoor dat je na een dag flink doorwandelen geen vermoeide voetzool zal hebben. De schacht is nog iets hoger dan bij de categorie A/B schoen omdat je zeker in de bergen je enkels zo goed mogelijk moet beschermen. - Categorie C en D
Deze wandelschoenen zijn niet geschikt voor de gewone wandelaar, maar wel voor de echte alpinisten en bergbeklimmers. Ga je rotsen beklimmen of gletsjers oversteken dan moet je dus schoenen uit deze categorieën hebben.
Waterdicht of juist niet?
Veel wandelschoenen zijn voorzien van een zogenoemd ademend en waterdicht membraan, waarvan Gore-Tex het meest bekende voorbeeld is. Dit membraan zorgt ervoor dat je schoenen voor 100% waterdicht zijn. De waterdichte vorming is eigenlijk een soort sok, welke verwerkt is aan de binnenkant van de schoen. Het materiaal kan na verloop van tijd wel gaan scheuren. Je zal dit waarschijnlijk niet meteen zien, maar je merkt het wel als je ineens natte voeten krijgt.
Voor mensen die snel last hebben van zweetvoeten of warme voeten (of voor degenen die graag in warme landen of op warme dagen gaan wandelen) is een schoen zonder ademend en waterdicht membraan vaak een betere optie. Dit komt omdat het materiaal als je het uit de schoenen haalt nog beter kan ademen. Wil je geen schoen met een waterdicht membraan dan kun je ook kiezen voor een volledig leren schoen met zo min mogelijk naden welke je in kunt smeren met een wax die het geheel waterdicht zal maken.
Schoenen passen
Ben je eruit in welke categorie je schoenen uit gaat kiezen dan is het tijd om schoenen te gaan passen. Neem hier uitgebreid de tijd voor. Als een schoen niet goed zit, dan is het wandelen erg onprettig en krijg je misschien last van allerlei narigheden zoals blaren. De schoen moet eigenlijk als gegoten zitten. Dit betekent dat je je tenen vrij moet kunnen bewegen en dat je hiel niet al te veel op en neer gaat tijdens het lopen. Houd er rekening mee dat je voet tijdens een afdaling naar voren zal schuiven en dat je hiervoor dus voldoende ruimte moet hebben.