Zijn je huidige kozijnen aan vervanging toe? Dan wil je natuurlijk direct de juiste keuze maken. Kiezen voor kwalitatief goede kozijnen met een lange levensduur. Voorlopig heb je hier dan geen omkijken meer naar. Toch is het kopen van nieuwe kozijnen niet altijd eenvoudig.. Het aanbod is groot en je moet veel beslissingen nemen. Voor welk materiaal kies je bijvoorbeeld? In combinatie met welk glas? En is vervangen eigenlijk wel echt nodig? Hier vind je de belangrijkste tips bij het kopen van nieuwe kozijnen.

Materiaalkeuze

Voor welk materiaal kies je? Dit is misschien wel de belangrijkste beslissing die je moet nemen voordat je van je nieuwe kozijnen kunt genieten. Je hebt keus uit hout, aluminium of kunststof kozijnen. Elk materiaal beschikt over eigen voor- en nadelen. Er is dus geen enkel materiaal dat op papier echt beter is dan de ander. Het hangt met name af van wat jij mooi vindt en waar je naar op zoek bent. Bovendien speelt de kwaliteit eigenlijk de belangrijkste rol. Dit bepaalt hoe lang het kozijn mooi blijft.

Onderhoudsarm?

Bij het kiezen van het juiste materiaal is het wel belangrijk om je persoonlijke wensen op een rijtje te zetten. Wat verlang jij van het kozijn?

Voor steeds meer mensen speelt duurzaamheid bijvoorbeeld een belangrijke rol in het maken van een beslissing. De huidige materialen verschillen tegenwoordig echter weinig in milieu-impact. Zeker niet wanneer je voor gerecycled hout kiest. Kunststof kozijnen kunnen vervolgens weer grotendeels gerecycled worden. Ook hierin zijn dus geen verkeerde keuzes te maken.

Waar je wél over na moet denken is in hoeverre je onderhoud aan het kozijn wilt hebben. Houten kozijnen vergen simpel gezegd meer onderhoud. Hout moet geschuurd en geschilderd worden en heeft echt de nodige behandeling nodig om mooi te blijven. Om nog maar te zwijgen over houtrot.

Wanneer je liever minder onderhoud aan de kozijnen hebt, dan zijn aluminium en kunststof kozijnen een betere optie. Hier heb je eigenlijk geen omkijken naar.

Kies voor goed glaswerk

Wil je ook gelijk energiebesparende maatregelen treffen in huis? Dan gaat het in de eerste plaats om het materiaal van de kozijnen. Zo isoleren kunststof kozijnen bijvoorbeeld beter dan kozijnen van hout. Maar het gaat ook om het glaswerk dat je kiest. Kies voor echt kwalitatief glaswerk om de ramen beter te isoleren. Dit in combinatie met nieuwe kozijnen zorgt dat er veel minder warmteverlies optreedt. Kies minimaal voor dubbelglas (HR++) en bij voorkeur voor triple glas om zoveel mogelijk winst te behalen.

Is het kozijn wel echt aan vervanging toe?

Nieuwe kozijnen zijn nou eenmaal een flinke investering. Daarom is het goed om jezelf af te vragen of het kozijn überhaupt wel echt aan vervanging toe is. Soms is repareren bijvoorbeeld ook mogelijk. Zo bespaar je een heleboel kosten en kan het kozijn waarschijnlijk nog jaren mee. Ook het plaatsen van nieuw glas hoeft geen reden te zijn om het gehele kozijn te vernieuwen. Bekijk dus goed wat er mogelijk is. 

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles