Wat te doen als je geen enkele dierlijke producten wilt consumeren, maar op zijn tijd wel een lekker wijntje lust? Dan is vegan wijn de keus voor jou! Steeds meer wijnen worden veganistisch. Als je voor verschillende biologische merken zou kiezen, zijn deze wijnen bijna altijd wel vegan. Dit is goed nieuws!

Bij het maken van veganistische wijnen gebruiken de biologische wijnboeren zo min mogelijk verschillende toevoegingen die ze in hun wijn gebruiken. De toevoegingen die ze wel gebruiken zijn dan bijna altijd wel plantaardig. Door het gebruik van het zogenaamde bentoniet, een soort klei dat de wijn filtert, is dit een perfect alternatief voor bijvoorbeeld ei of zelf varkensvet.

Zodra dit bentoniet wordt gebruikt, kun je de wijn bestempelen als volledig plantaardig. Bestrijdingsmiddelen kunnen nog steeds wel zijn gebruikt voor de maak van vegan wijnen, maar dit is minder vaak het geval. Vaak gaan vegan en biologische wijnen hand in hand.

Etiket

Echter, zelfs voor biologische wijn geldt vaak: op het etiket is vaak moeilijk of zelfs niet terug te vinden of de wijn wel of niet vegan is. Dit is jammer omdat je op internet dan zou moeten zoeken of deze specifieke wijn wel vegan is. Dit is niet te doen als je verschillende wijnen wilt vergelijken. Toch doen sommige merken het wel. Er is ook een verandering te zien in het gebruik van de etiketten van de wijnen, langzaam maar zeker komt het er steeds vaker op.

Dit komt natuurlijk door de stijgende populariteit van de vegan wijn, hierdoor worden de merken geforceerd om dit bij elke wijn te melden. Dit proces heeft natuurlijk tijd nodig. Over een tijdje wordt het waarschijnlijk ook wettelijk verplicht om te vermelden welke ingrediƫnten zijn gebruikt bij de maak van de wijn. Natuurlijk kun je dit ook altijd aan de wijnwinkel vragen, die hebben er altijd wel verstand van.

Voor iedereen!

Biologische wijn wordt sowieso vaker gedronken, zowel door wijnliefhebbers als door de gewone consument. Of je nou vegetarisch, veganistisch of geen van beiden bent, iedereen drinkt het. Het wordt door steeds meer mensen gewaardeerd. Natuurlijk is dit fijn voor de biologische wijnboeren, ze hebben meer klanten om de wijn aan te verkopen. Maar dit is natuurlijk ook goed voor de omgeving.

Bij biologische wijnen worden geen bestrijdingsmiddelen toegepast, dit is voor iedereen beter.

Voor het milieu, voor ons en voor de boeren. Maar vooral het milieu heeft er baat bij. Natuurlijk profiteren de dieren ook mee omdat er minder varkens en kippen hoeven worden te gebruikt voor de wijnindustrie. Denk er ook eens over na om vegan wijn te proberen!

Tagged in:

,

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles