Ik studeer in Leeuwarden maar Fries dat kan ik niet spreken en ook niet verstaan. Maar ongeacht dat, viel het me wel op dat het woord Smûk redelijk Fries klonk. Het boek, Smûk Fries geluk – zelf maken, interesseerde me dan ook gelijk. Smûk heeft vele betekenissen zoals mooi, gezellig en het Friese geluk. In het boek van Wimke Tolsma legt zij precies uit wat Smûk voor haar betekend en laat ze je inspireren met 60 Do-It-Yourself recepten en knutselwerken.

Het boek

Het boek ziet er heel uitnodigend uit en de opbouw van het boek zorgt ervoor dat je gelijk zou willen beginnen met een van de vele DIY’s. Het boek is opgebouwd in seizoenen. Dus voor elk seizoen heb je verschillende dingen om uit te proberen.

Nadat ik het boek helemaal had doorgebladerd was ik zo enthousiast dat ik gelijk wilde beginnen. En ik ging gewoon op zoek naar een recept of DIY waar ik eigenlijk alles al voor in huis had. Want het leuke aan dit boek is ook dat voor bijna alle DIY’s of recepten je het meer en deel of bijna alles wel in je kast of koelkast hebt liggen. En als student is niets fijner dan niks te hoeven kopen om wat leuks te kunnen doen/maken! Sommige ingrediënten en benodigdheden zijn bijvoorbeeld appels, citroenen, ijzerdraad, lege potten, wol en nog meer dingen die je wel in je huis hebt liggen.

Appelchips

Ik besloot om de appelchips te maken! Ik ben namelijk een fan van appelflappen, appeltaart en überhaupt warme appel. Dus het leek mij het perfecte recept voor mij om te maken op deze zaterdag ochtend. De ingrediënten waren weer zo makkelijk: een kilo appels, citroensap, kaneel en een mandoline. Zelf kon ik de mandoline niet zo snel vinden dus heb ik gewoon de rasp gebruikt wat ook prima werkte!  Ik hoefde alleen de appels te snijden en alle ingrediënten bij elkaar voegen en het was eigenlijk al klaar! Alle appels op een bakpapiertje en in de oven voor 2,5 uur op 100 graden! De keuken rook in ieder geval al heerlijk!

Wat ik ook erg leuk vind aan dit boek is dat Wimke bij elk recept en DIY een persoonlijk verhaaltje erbij heeft waarom zij het maakt of waarom ze het leuk vindt! Het maakt het heel persoonlijk en leuk om te lezen. In de 2,5 uur dat de appels in de oven zaten was ik al op zoek naar het volgende idee van Wimke wat ik wilde gaan maken!

Toen ik de appels uit de oven haalde roken ze niet alleen lekker maar ze zagen er ook heerlijk knapperig uit! Ze waren zoet van de appel en een beetje zuur van de citroen maar ik kon maar niet stoppen met eten! Ga dit zeker vaker maken.

Top Cadeau!

Om te eindigen wil ik nog zeggen dat ik het een super leuk boek vind en dit ook zeker als cadeau leuk vind om weg te geven aan vrienden en vriendinnen! Zeker in deze corona tijden dat we veel thuis zitten is niets leuker om lekker bezig te gaan en nieuwe dingen te proberen! Daar is dit boek perfect voor!

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles