Rosacea kan erg vervelend zijn, het is een nog vrij onbekende huidaandoening in het gezicht. De aandoening uit zich vaak in een huid die al vlug rood kleurt en ook snel last heeft van bultjes en ontstekingen. Heb jij last van deze klachten? Je bent lang niet de enige! Rosacea is iets dat bij veel vrouwen voorkomt en soms ook bij mannen. Helaas weten veel mensen niet wat ze ertegen kunnen doen of verwarren ze de aandoening met andere dingen zoals acne of een overgevoelige of allergische reactie. Maar, rosacea is toch écht iets heel anders. Wél kan het je, net zoals vele andere huidklachten, onzeker maken en dit is enorm zonde van je zelfvertrouwen! Wil jij weten wat je tegen je huidaandoening kunt doen? Dan is dit de perfecte blogpost vol met tips voor jou.

Het ontstaan van rosacea

Rosacea is een veelvoorkomend huidprobleem, toch is er helaas nog vrij weinig over bekend. De klachten zijn inmiddels wel duidelijk, maar hoe ontstaat de aandoening en waardoor kan het verergeren? In de basis ontstaat rosacea doordat je afweersysteem als het ware een te heftige reactie vertoont. Ook lijkt het systeem dat de bloedvaatjes en zenuwprocessen regelt in de war te zijn. Maar, hoe dat vervolgens precies kan gebeuren, is nog niet duidelijk. Wél zijn we er inmiddels achter welke triggers de huidaandoening kunnen verergeren. Wanneer je deze triggers al probeert te vermijden of verminderen, kun je al een stuk minder last hebben van je huidklachten. En dit is zeker het proberen waard!

Triggers die je huidaandoening verergeren

Een huid met rosacea kan verergeren in klachten door de volgende zaken: Als eerste reageert deze huid heel sterk op warmte, maar ook op kou. Probeer je huid daarom zo goed mogelijk te beschermen bij extreme temperaturen. Ook kan een huid met deze aandoening slecht tegen zonlicht. De stralen van de zon kunnen al snel schade aanrichten, sneller dan bij mensen met een “normale” huid. Daarnaast zie je wel dat rosacea eerder voorkomt bij mensen met een lichte huidskleur. Maar dit kan ook komen omdat de huidaandoening bij een donkere huid een stuk minder opvalt en dus later wordt gediagnosticeerd.

Zoek naar een persoonlijke aanpak voor jouw huid

Daarnaast kan rosacea erger worden door emoties. Wanneer je stress ervaart of verdriet zie je dit vaak terug aan de conditie van je huid. Ook zie je dat tijdens de zwangerschap opeens rosacea kan opduiken of verergeren. Daarnaast is dit het moment dat er vaak pigmentvlekken ontstaan. Dat er juist dan allerlei veranderingen plaatsvinden, heeft onder andere te maken met je hormoonbalans die verandert. Ook kun je bij rosacea beter alcohol verminderen of vermijden en daarnaast niet te sterk gekruid voedsel eten. Door het drinken van warme dranken kan je huid ook weer reageren. Deze triggers zie je vooral in de winter een rol spelen. Laat die warme thee of chocolademelk eens een tijdje staan en kijk of je je huid kan verbeteren. Gebruik verder zo min mogelijk make-up en ga alleen voor producten van goede kwaliteit.

Voor meer tips kun je terecht bij een ervaren dermatoloog. Deze kunnen je goed begeleiden en helpen je uit te zoeken wat voor jouw huid het beste werkt. Iedereens huid is namelijk anders, en zo zou je ook moeten kijken naar de aanpak van jouw huidprobleem!

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles