Een onterecht ontslag kan je flink uit je slaap houden. Maar dat betekent niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Zo’n misstand kunt je namelijk slim en succesvol aanvechten. Hier lees je drie tips over de stappen die je kunt ondernemen. Ook vertellen we wat het juridisch loket voor je kan doen en wanneer je rechtshulp on demand moet inschakelen.

Tip 1: Vind de juiste juridische instantie

Bij een onterecht ontslag is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zijn er meerdere organisaties die je van juridische bijstand kunnen voorzien. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Bel dan je rechtsbijstandsverzekeraar en vraag om juridisch advies.

Als je niet verzekerd bent, kun je het Juridisch Loket bellen. Deze instantie geeft gesubsidieerde rechtsbijstand aan mensen wiens inkomen en vermogen onder een bepaalde grens ligt. Als je hiervoor in aanmerking komt, kan een jurist je professioneel advies geven en indien nodig doorverwijzen naar een advocaat of mediator. Het contact met het Juridisch Loket zelf is gratis. Als je wordt doorverwezen, moet je voor de dienst van deze derde partij een eigen bijdrage betalen.

Kom je niet in aanmerking voor hulp van het Juridisch Loket, bijvoorbeeld omdat je inkomen boven de vastgestelde grens ligt? En ben je ook niet verzekerd voor rechtsbijstand? Dan kun je voor een vast bedrag prepaid rechtshulp inkopen. De kosten staan veelal van tevoren vast en het intakegesprek met de jurist is meestal gratis. Vaak hoef je ook niet op een wachtlijst te staan.

Tip 2: Vecht je ontslag slim aan

Een oververhitte discussie, roekeloze handeling of wraakactie kan je duur komen te staan. Probeer daarom vanaf het begin je emoties zo goed mogelijk onder controle te houden, hoe zuur de situatie ook is. Door je hoofd nu koel te houden, sta je straks veel sterker in je recht. Dit zijn een aantal belangrijke do’s en dont’s om in gedachten te houden als je onterecht ontslagen bent.

Do’s

●      Verzamel vanaf het begin zoveel mogelijk bewijsstukken. Bewaar deze stukken in een map. Zo bouw je je eigen dossier op dat je vervolgens ook makkelijk aan een jurist of advocaat kunt laten zien.

●      Als je bedrijfseigendommen in je bezit hebt, lever deze dan niet in.

●      Meld aan je werkgever dat je nog steeds beschikbaar én bereid bent om je gewoonlijke werkzaamheden uit te voeren. Dat toont goed werknemerschap aan. Doe dit indien mogelijk schriftelijk, zodat je er bewijs van hebt.

●      Als je werkgever of of leidinggevende je schriftelijk heeft ontslagen, stuur dan een brief of e-mail terug waarin staat dat je het oneens met bent dit besluit. Geef in je brief of e-mail ook duidelijk aan dat je nog wil en kan komen werken.

●      Of je nou mondeling of schriftelijk ontslagen bent: hou in gedachten dat het belangrijk is dat je kunt aantonen dat je het ontslag wil aanvechten en dat je werkgever dit weet.

Dont’s

●      Ga niet in discussie met je werkgever maar probeer juist vragen te stellen over de precieze reden van je ontslag.

●      Stelt je werkgever voor dat je stopt met werken? Ga daar dan niet in mee.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles