Geen vaarbewijs, wel zin in een betaalbare vakantie? Dan kun je in Friesland tegen zeer schappelijke prijzen een motorjacht huren waarmee je de provincie verkent. Eten, koken en slapen, het gebeurt allemaal op je varende vakantiehuis. Voor gezinnen, vriendengroepen of met collega’s: een vaarvakantie is altijd leuk!

Goedkoop een motorjacht huren

Als je even googlet op ‘motorjacht huren Friesland’, vind je een paar websites waarop je in één oogopslag kunt zien dat de huurprijzen voor een motorjacht best wel meevallen. In het lenteseizoen niet meer dan 700 euro! Dat is dus 175 euro per persoon voor een week vertier op het water. Een leuk idee met vrienden misschien? En mocht je het toch duur vinden, dan zou je het hele jaar door op andere dingen kunnen besparen: goedkoper boodschappen doen, minder vaak eten bestellen, energie vergelijken of je verzekeringspakket herzien.

Geen vaarbewijs nodig

Nee, je hebt geen vaarbewijs nodig om een motorjacht te huren. Dat is een misverstand. Je mag zonder het benodigde papiertje boten besturen tot een bepaalde snelheid en lengte. Daarbinnen vallen diverse huurjachten. Je krijgt vanzelfsprekend een instructievaart en het is wel zo handig om je van tevoren even in te lezen hoe je handelt wanneer je een sluis nadert, hoe je moet ‘inparkeren’ bij de jachthaven of wie er op de grote vaarten voorrang hebben. Maar dat hoort allemaal ook een beetje bij de voorpret. En geloof het of niet, deze boten hebben twee tweepersoons slaapkamers, een keuken met gootsteen, een koelkast en gasstel en een badkamertje waarin je kunt douchen. Een varend huisje dus. Niet heel luxe, maar wel precies genoeg.

Friesland ontdekken

Denk je eens in: jij bestuurt het jacht, achter je staat een vriend of familielid een uitsmijter te bakken, je hebt een muziekje aan (zachtjes, geluid voert ver over het water) en op het voordek liggen twee anderen lekker te zonnen. In elk dorpje kun je aanleggen en boodschappen doen. In de natuur zijn veel plaatsen waar je kunt aanleggen – je hebt daar alleen niet de mogelijkheid om te tanken of water aan te vullen. Brandstof (je hoeft in een week maar twee keer te tanken), het aanvullen van water en liggeld zijn trouwens de enige verdere kosten waar je rekening mee moet houden. Wat je gratis krijgt: het uitzicht onderweg, de mooie dorpjes waar de tijd soms stil lijkt te hebben gestaan, prachtige steden, zoals Leeuwarden, Sneek en Bolsward en overal vriendelijke mensen op het water. Zolang je maar even zwaait naar elkaar, maar dat is je enige verplichting.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles