Moeders zijn multifunctionele types. Ze kunnen allerlei ballen in de lucht houden en er dan ook nog goed uitzien, aardig zijn en aan iedereen aandacht besteden. Maar soms even niet. Dan is de koek op en is het tijd om aandacht aan zichzelf te besteden. Hoe? 

Het zou zomaar kunnen zijn dat je het even helemaal zat bent. Het gesjouw en gesleep met kinderen. Om over het met je meesleuren van die luiertas maar niet te spreken. Kinderen zijn natuurlijk enorm leuk en houden de boel flink levendig. Maar soms loopt die levendigheid je even over de schoenen, dat zal iedere ouder kunnen beamen. 

Dan wil je even geen moeder zijn, maar gewoon Jet of Angelique. Marian of Katinka. Je wilt ze niet missen, maar nu even wel! Je wilt even geen speentjes, flesjes, spuugdoekjes of luiers. Je mikt die luiertas in de hoek, die je eerder zo prachtig vond en graag wilde dragen. Je wilde laten zien aan de wereld dat het moederschap je zoveel goed deed. Je was blij, trots en tevreden. Maar nu even niet. 

Je wilt je peuter, kleuter of puber voor eventjes loslaten en aandacht aan jezelf besteden. Je hebt een break nodig. Je wilt weer eens rustig een tijdschrift kunnen lezen, ongestoord je werk kunnen doen, je hobby weer oppakken of gewoon even he-le-maal niks. Nada, noppes. Rust in de tent, dat is wat je wilt. 

Je mist je avondjurk en clutch

Iedere moeder kent deze momenten. Dan is het meestal heel lang geleden dat je in je mooiste outfit naar een feestje ging. Die prachtige zonnige avondjurk en die schitterende leren clutch heb je al maanden niet uit de kast gehad. Eerst miste je het niet, maar het begint er nu behoorlijk in te hakken. 

Niet getreurd, het overkomt de beste. De beste moeders hebben soms een pauze nodig. Alle ballen in de lucht houden valt niet altijd mee en kost bakken energie. Dan heb je het nodig om even stoom af te blazen, even niets te doen. Dat is heel normaal en heel herkenbaar voor veel moeders. Hier een aantal tips om, zelfs in coronatijd, te ontspannen en de boel even de boel te laten. 

Ontspan-tips voor moeders

  • Vervelen was nog nooit zo zinvol. Vooral als je het gevoel hebt altijd maar ‘aan’ te staan, is gewoon even niets doen een heel goede remedie om daarvan af te komen. Dat valt in het begin niet mee, je wilt je nuttig maken. Stilstand is immers achteruitgang. Nou, dat laatste is niet helemaal waar. Stilstaan is soms heel erg goed. Niks doen, vervelen, beetje voor je uit staren, lanterfanten. Doen! 
  • Lezen is reizen in de tijd. En nu we nergens naartoe kunnen is dat heerlijk. Je pakt een fijn boek en waant je in een andere wereld. Je kunt overal naartoe door middel van lezen. Bestel een boek waar je hart naar uitgaat. Of pak dat lievelingsboek nog eens uit de kast en lees, tot de zon ondergaat. Heb je de puf niet voor het lezen van een heel boek, kies dan voor een fijn tijdschrift. Ook daarmee kun je je even in een heel andere wereld onderdompelen. 
  • Wandelen is een wetenschappelijk bewezen manier om tot rust te komen én nieuwe energie op te doen. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede wandelschoenen en dan ga je. De paden op en de lanen in. Ga vooral de natuur in. Dat werkt het beste. Luister naar vogels en je eigen voetstappen. En laat de rest van de wereld even los. Adem die zuurstof in uit het bos, langs het strand of over de hei. En sjouw niet te veel spullen met je mee. Dat doe je al te vaak en daarom nu alleen die smartphone, sleutels en portemonnee in een heuptasje en wandelen maar. 
  • Schrijven is een prachtige manier om aan zelfreflectie te doen. Waar sta je nu? Wat gaat goed en wat niet? Waar wil je naartoe? En vooral: wat heb je zelf nodig? Als je daarover schrijft is het ten uitvoer brengen ervan stukken makkelijker. Stel jezelf vragen, de antwoorden komen vanzelf. Niet altijd meteen, maar later wel. Op de gekste momenten. Nog een tip: schrijf iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Klinkt als een cliché, maar werkt echt! Je ziet dan heel goed wat je wel hebt, in plaats van niet en daar kun je hartstikke tevreden van worden. 
  • Doe dat waar je blij van wordt. Dat is voor iedereen iets anders. De een wil uren in bad liggen, de ander gaat liever een eindje mountainbiken. De een heeft baat bij een kop koffiedrinken bij een goede vriendin, de ander gaat liever in haar eentje even een blokje om. Doe wat goed voelt en niet wat moét. Al die moetjes komen later wel weer, of helemaal niet. Er moet niet zoveel. Behalve goed voor jezelf zorgen en daarmee ook voor anderen, voor de kids bijvoorbeeld. Die komen niets tekort als jij eventjes goed voor jezelf zorgt. 

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles