De zomer is bijna achter de rug, dus worden de dagen en nachten weer een stuk kouder. Hier kun je je op voorbereiden, bijvoorbeeld door je woning ‘winterklaar’ te maken als dit nog niet het geval is. Dit doe je met isolatie. Door je huis te isoleren, voorkom je dat de kou naar binnen trekt. Dit verhoogt je wooncomfort en verlaagt ook nog eens de vaste lasten.

Waarom zou je het dak isoleren?

Het lijkt een hele opgave; het (opnieuw) isoleren van je dak. Toch brengt dit een hoop voordelen met zich mee. Allereerst gaat ongeveer 30 procent van alle warmte in je huis verloren door het dak. Dit resulteert onder meer in een hogere energierekening. Kies je dus voor goede isolatie in het dak van de woning? Dan houd je meer warmte binnen, maar bespaar je ook nog eens geld.

Naast het grote voordeel dat je geld bespaart, brengt het isoleren van je dak ook nog andere voordelen met zich mee. Zo bespaar je gas, waardoor je weer minder CO2 uitstoot. Daarnaast is het effect direct te merken, en niet pas op de langere termijn. Tot slot kan het isoleren van je dak nog op een andere manier geld opleveren. Dit heeft namelijk invloed op het energielabel van je woning. Huizen met een hoger label, leveren gemiddeld meer op bij het verkopen van de woning.

Schuin dak isoleren

Ga je het dak van de woning laten isoleren? Dan is het type dak belangrijk. Bij een schuin dak is het bijvoorbeeld goed om het isolatiemateriaal aan de buitenkant te laten plaatsen, waardoor dit een soort extra laag over je dak vormt. Deze vorm van isoleren zorgt voor de grootste besparing, omdat de isolatiewaarde hoger is.

Het isoleren van een schuin dak kan een flinke investering zijn, omdat er een hoge mate van deskundigheid bij komt kijken. Liever een iets goedkopere manier van isoleren? Dan kun je ook van binnenuit het dak isoleren. Deze methode levert, door de kans op tocht, een minder grote besparing op, maar kost wel minder in de realisatie.

Plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak vereist een andere aanpak. In tegenstelling tot bij een schuin dak, zijn er bij een plat dak drie isolatiemethodes mogelijk. Naast isoleren van binnenuit of aan de buitenkant, heb je ook het ‘omgekeerde dak’. Dit zijn daken waar bijvoorbeeld tegels op liggen.

Al deze methodes hebben hun voor- en nadelen. Zo is ook hier het isoleren van buitenaf een duurdere en lastigere methode, maar wel de methode met het beste resultaat. Van binnenuit isoleren is goedkoper, maar brengt wel de kans op vochtproblemen met zich mee.

Tip: vraag advies!

Het mag duidelijk zijn dat het isoleren van je dak veel voordelen met zich meebrengt, maar dat het wel een lastig karwei kan zijn. Lees je daarom altijd eerst goed in, voordat je bepaalde keuzes maakt en materiaal aanschaft. Tip: vraag advies van een specialist. Dit kan bijvoorbeeld bij Sleiderink Bouwmaterialen. Zij hebben productspecialisten met de juiste kennis in huis. Deze specialisten helpen je graag verder, zodat jouw dak op de juiste manier geïsoleerd wordt en je hier alleen maar gemak van hebt.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles