Twijfel je over het aanschaffen van een Chromebook, maar weet je niet helemaal wat het verschil is tussen een Chromebook en een laptop? Dan ben je hier aan het juiste adres. Om maar met de deur in huis te vallen: een Chromebook is inderdaad een bepaald soort laptop. Er zijn echter wel een aantal verschillen tussen Chromebooks en de meeste andere laptops.

Over Chromebooks

Chromebooks worden niet alleen door Google gemaakt, maar ook door andere producenten. Ze vormen dus echt een eigen categorie laptops. De eerste Chromebooks werden gelanceerd in 2011. De belangrijkste eigenschap was het besturingssysteem, de Chrome OS. Dit verschilt wezenlijk van de laptops van Windows en Apple. In de eerste paar jaar was dit systeem nog niet ontwikkeld; het gevolg was dat Chromebooks niet veel meer waren dan budgetlaptops die alleen bestonden uit een webbrowser. Inmiddels is de situatie veranderd en is de functionaliteit een stuk groter. Vanwege de meestal lage prijs zijn Chromebooks vaak een goed alternatief voor duurdere laptops.

Verschillen laptops en Chromebooks

Het grootste verschil tussen Chromebooks en andere laptops is dus het centrale besturingssysteem. Er zijn nog een paar andere wezenlijke verschillen:

  • Chromebooks maken enkel gebruik van de door Google in de webshop aangeboden apps. Hieronder vallen bijvoorbeeld dus niet Word en andere programma’s van Microsoft.
  • Waar laptops kunnen terugvallen op data opgeslagen op een harde schijf, slaat een Chromebook je data op in de cloud. Dit betekent dat Chromebooks snel zijn, maar ook dat je zonder internet niets aan ze hebt. Je hebt dus een stabiele internetverbinding nodig.
  • Omdat alles plaatsvindt in de browser, zijn Chromebooks niet geschikt voor zwaardere taken zoals het bewerken van foto’s en films. Voor tekstverwerking, browsen en mailen zijn ze dan weer wel geschikt. Via diensten als Google Stadia begint het ook steeds meer een optie te worden om te gamen via je Chromebook.

We kunnen dus concluderen dat Chromebooks onder laptops vallen, maar dat er ook enkele fundamentele verschillen zijn. Bekijk deze goed, en weeg dan voor jezelf af of een Chromebook bij je past!

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles