Is het tijd om je woning te verkopen? Dan is het verplicht om bij de verkoop een energielabel aan te kunnen tonen. Met een energielabel heb je een overzicht wat betreft de zuinigheid van je woning. Het mooiste is als je woning een A-label krijgt. Dat betekent dat je woning zeer zuinig is. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kan houden wanneer je een energielabel aanvraagt. Lees hieronder een aantal tips bij het aanvragen van een energielabel.
Nieuwe verandering
Vroeger kon je zelf de kenmerken van je woning doorgeven via het internet. Op die manier kreeg je een energielabel voor je woning. Dit was allemaal heel eenvoudig te regelen en het was ook niet heel duur. Vaak kon je dit voor een paar tientjes al geregeld hebben. Een energielabel is in ieder geval tien jaar geldig.
Ga je een huis verkopen na januari 2021? Dan is de regelgeving veranderd wat betreft de aanvraag van een energielabel voor woningen. Deze verandering is tot stand gekomen door het klimaatakkoord. Je wil natuurlijk dat je woning een zuinig energielabel heeft. Als verkoper van je woning moet je een energielabel kunnen laten zien. Woningen met een energielabel die voor 2021 aangevraagd zijn, hoeven niet per se een nieuw energielabel aan te vragen.
Een gediplomeerde adviseur
Door de verandering sinds 2021, moet een energielabel voortaan worden vastgesteld door een gediplomeerde adviseur. Heb je er een ingeschakeld? Dan zal de gediplomeerde adviseur bij je woning langskomen en kenmerken opnemen van je woning. De gediplomeerde adviseur is dus verantwoordelijk voor het vaststellen van een energielabel. Het is daarom belangrijk dat je echt een goede gediplomeerde adviseur hebt ingeschakeld.
Vroeger kon je voor heel weinig geld al een energielabel krijgen, maar dit is nu helaas veranderd. Doordat de regelgeving sinds 2021 anders is, is het ook logisch dat een gediplomeerde adviseur nu duurder is voor je portemonnee. Op deze manier weet je tenminste wel zeker dat de kwaliteit van je energielabel goed is. Dit is iets waar je rekening mee moet houden bij een energielabel aanvragen.
Verschil voorlopig en definitief energielabel
Voor de woningen in Nederland is er in 2015 een voorlopig energielabel vastgesteld. Een voorlopig energielabel is niet voldoende wanneer je je woning gaat verkopen. De woning moet dan een definitief energielabel hebben. Het voorlopige energielabel is maar een inschatting van je verbruik. Bij een voorlopig energielabel wordt er gekeken naar bijvoorbeeld je woningtype en in welk jaar de woning is gebouwd. Het is zelfs zo dat het voorlopige energielabel niet meer wordt laten zien.
Een definitief energielabel is echt gebaseerd op de informatie over de zuinigheid van de woning. Deze wordt dan ook vastgesteld door de gediplomeerde adviseur. Bij een definitief energielabel wordt er bijvoorbeeld gekeken naar je ventilatiesysteem en hoe je woning geïsoleerd is. Je moet er dus rekening mee houden dat je een definitief energielabel hebt bij de verkoop van je woning, en niet een voorlopig energielabel.