Ben jij iemand die zich snel schaamt? Heb je al een rode kop als een zin iets anders uit je mond komt dan je bedoeld had? Kun je je helemaal rot schamen als de buren je zien stuntelen met inparkeren? Vond je het vroeger vreselijk om op de vraag van een leraar een verkeerd antwoord te geven? Of ben je iemand die niet of nauwelijks schaamte kent? Die vriendelijk zwaait als mensen kijken omdat je iets raars doet, hard kan lachen bij een verkeerd antwoord of een rare zin. Hoe snel je je schaamt is heel persoonlijk, en heeft zowel met je karakter als met je opvoeding te maken.

Werd er bij jou thuis over gesproken?

We kunnen ons schamen voor tal van dingen. Voor een vieze geur die je achterlaat op een toilet. Voor het vergeten van een naam of een verjaardag. Voor ons hoofd, als we zonder make-up of na een avondje doorhalen bekenden tegenkomen. Voor een slechte grap die niet door anderen wordt gesnapt, een opmerking waarna het compleet stil valt. Dat soort momenten kennen we bijna allemaal wel. Toch schaamt de ene persoon zich veel sneller dan de ander.


Deels heeft dat met je karakter te maken. Net zoals de ene persoon wat meer verlegen en de ander juist uitbundig is, is ook de mate waarin mensen zich kunnen schamen iets wat sterk met hun karakter samenhangt. Daarnaast speelt ook je opvoeding een grote rol. Voor zaken waar tijdens je jeugd door je ouders en omgeving heel gemakkelijk werd omgegaan, zal je je niet snel schamen. Rustte er echter ergens een taboe op, of schaamden je ouders zichzelf ergens voor, dan kan het zomaar zo zijn dat jij dit hebt overgenomen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de manier waarop mensen met seks omgaan. Ben je van kinds af aan gewend hier over te praten en er geen schaamte in te kennen, dan is de kans groot dat dat je hele leven zo blijft. Kom je echter uit een gezin waar het onderwerp taboe was, of waar ouders er zelf niet zo comfortabel bij waren als er over werd gepraat, is de kans groot dat dit bij jou als volwassene ook zo zal zijn.

Het is de normaalste zaak van de wereld

Of je je ergens voor schaamt, dat zit vaak zo diep dat het lastig te veranderen is. Toch kan wat achtergrondkennis je wel helpen om ergens wat makkelijker over te gaan praten. Seks en speeltjes, bijvoorbeeld. Een onderwerp waar je niet snel over zou praten? Als je wist dat bijna 85% van de vrouwen wel wat easy toys in het nachtkastje heeft liggen, neemt dat misschien een deel van je schaamte weg, mocht het eens ter sprake komen. En ook als je liever kiest voor het wat stevigere werk, zoals BDSM, hoef je je daar echt niet voor te schamen. Natuurlijk mag je het lekker voor jezelf houden, als je dat fijner vindt. Maar je ervoor schamen, doe dat vooral niet. Als jij er gelukkig van wordt, is dat direct de beste reden om er zonder schaamte mee door te gaan. De wetenschap dat heel veel mensen je voorkeur delen kan het laatste beetje schaamte dat je toch nog hebt hopelijk ook laten verdwijnen.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles