Een cv-ketel zorgt ervoor dat je lekker warm kan douchen en dat je woning goed warm is tijdens de koude dagen. Het is daarom belangrijk dat je cv-ketel goed functioneert. Om hiervoor te zorgen, kan je de cv-ketel zelf een beetje onderhouden. Zo voorkom je dat de cv-ketel kapotgaat en je meteen veel geld moet betalen. Wil je weten wat kost cv ketel onderhoud? Lees dan vooral verder. Hieronder worden namelijk een aantal tips gegeven.

Bijvullen indien nodig

In een cv-ketel zit water dat ervoor zorgt dat je warm water hebt in de hele woning. Soms kan het voorkomen dat er te weinig water in de cv-ketel zit. In dat geval kan je ervoor kiezen om zelf de cv bijvullen. Dit hoeft helemaal niet lastig te zijn en valt onder het onderhouden van een cv-ketel. Het is alleen belangrijk dat je een vulslang hebt waarmee je het water kan bijvullen. Zonder de vulslang gaat het namelijk niet lukken.

Hoe vul je de cv-ketel dan bij? De eerste stap is om de cv-ketel volledig uit te zetten door de stekker uit het stopcontact te trekken. Vervolgens kan je de vulslang aan een waterkraan koppelen. Zo kan de slang zich vullen met het water. De volgende stap is om die vulslang weer te koppelen aan de vulkraan. De vulkraan kan je vinden op je cv-ketel. De cv-ketel moet je vervolgens vullen totdat de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar ligt. Dan kan je alles weer losmaken en de cv-ketel weer aanzetten.

Radiatoren ontluchten

Valt het je op dat de radiatoren bijvoorbeeld veel geluid maken? Dan bestaat er een kans dat je de radiatoren moet ontluchten. Er zitten dan luchtbellen in de radiatoren of buizen en dat is niet goed. De cv-ketel houdt daar niet heel erg van. Daarom is het belangrijk dat je hier goed op let. Het ontluchten valt onder cv ketel onderhoud en dit kan je prima alleen doen. Ten eerste is het belangrijk dat je een ontluchtingssleutel hebt. Verder is een emmer erg handig, net als een handdoek.

Voordat je begint met het ontluchten, is het belangrijk dat de temperatuur naar beneden wordt gezet. Hierdoor kan de cv-ketel even afkoelen zodat je deze kan uitzetten. Het is bij ontluchten belangrijk dat je altijd van beneden naar boven werkt. Je begint dus met de radiator in bijvoorbeeld de woonkamer. Het is de bedoeling dat je thermostaatkraan dichtdraait. Vervolgens gebruik je de ontluchtingssleutel om het ontluchtingsventiel los te draaien. Is al het water eruit? Dan kan het ontluchtingsventiel weer dicht. Ben je langs elke radiator geweest? Dan kan je prima de cv-ketel weer aanzetten.

Toch iemand inschakelen

Is het onderhouden van de cv-ketel toch niet helemaal voor je weggelegd? Of ben je bang dat je misschien dingen kapotmaakt tijdens het onderhouden? Dan kan je via de prijsgids Zoofy kijken wat het kost om een cv-monteur in te schakelen. De cv-monteur kan al deze klussen voor jou oppakken zodat jij je er geen zorgen om hoeft te maken. In de handleiding van de cv-ketel staat vaak hoe het onderhoud eruit moet zien. Je kan dit het beste aanhouden. 

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles