Heb je de laatste tijd steeds vaker last van haaruitval? Dan zorgt dit er mogelijk voor dat er een kale plek ontstaat op jouw hoofdhuid. Haarverlies is één van de ouderdomskwaaltjes, maar hoort op jonge leeftijd nog niet op te treden. Als je op jonge leeftijd al te maken hebt met haaruitval, kan dit je een onzeker gevoel bezorgen. Reden genoeg om dit probleem te lijf te gaan. Veel mensen weten alleen niet hoe zij omgaan met haaruitval behandelen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk een aantal tips op een rijtje.

1. Vermijd stress

Iedereen heeft weleens te maken met stress. Vaak is dit van korte duur en verdwijnt het vanzelf. Helaas zijn er ook mensen die langere tijd lijden aan stress. Geldt dit ook voor jou? Dan kan dit de oorzaak zijn van jouw haaruitval. Als je veel stress hebt, zijn er de stresshormonen adrenaline en cortisol in verhoogde mate aanwezig in jouw lichaam. Deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat jouw haar eerder uitvalt dan gebruikelijk. Probeer daarom om stress zoveel mogelijk te vermijden. Hoe minder stress je hebt, des te kleiner de kans dat haren voortijdig uitvallen. In dat geval is de kans op een kale plek rondom jouw kruin of inhammen een stuk kleiner.

2. Let op jouw voeding

Wat veel mensen niet weten, is dat haaruitval ook het gevolg kan zijn van verkeerde en/of slechte voeding. Een tekort aan ijzer kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw haren vroegtijdig uitvallen. Zorg er daarom voor dat je genoeg vlees en vis eet. Hier zit namelijk ijzer in. Naast ijzer moet je ook goed letten op de vitamines. Een tekort aan de vitamines B en C kan namelijk ook haaruitval tot gevolg hebben. Dit geldt ook voor een tekort aan zink. Waak er overigens voor dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt. Een overschot aan vitamine A in jouw lichaam kan namelijk ok haaruitval tot gevolg hebben.   

3. Drink voldoende water

Haaruitval kan niet alleen het gevolg zijn van slechte voeding, maar ook van een tekort aan vocht. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende drinkt. Veel mensen denken dat een paar glazen water voldoende is, maar dit is niet altijd het geval. Wij raden je aan om iedere dag minimaal acht glazen water te drinken. Waarom zoveel? Omdat water noodzakelijk is voor de opbouw van haar. Als je te weinig water drinkt, groeit jouw haar minder goed. Dit kan bovendien haaruitval tot gevolg hebben. Een tekort aan vocht kan er eveneens voor zorgen dat het langer duurt alvorens een haarzakje weer een nieuwe haar produceert.

4. Kies voor een haartransplantatie

Heb je al van alles geprobeerd om haaruitval tegen te gaan, maar heb je er nog steeds last van? Dan wordt het probleem mogelijk veroorzaakt door het DHT-hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat haren vroegtijdig uitvallen. In dat geval biedt een haartransplantatie uitkomst. Bij haartransplantaties worden haren vanaf jouw achterhoofd verplaatst naar het ontvangstgebied. Dit kan bijvoorbeeld een inham aan de zijkant van jouw hoofd zijn, maar ook een wenkbrauw of baard. De haren uit het donorgebied hebben een andere genetische aanleg, waardoor ze niet gevoelig zijn voor het DHT-hormoon. Met behulp van een haartransplantatie zorg je er dus voor dat de oude haarlijn weer in ere hersteld wordt.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles