Sommige mensen gruwelen bij het idee de wc op hun werkplek te moeten gebruiken. Vaak is dat op plekken waar de wc vrijwel altijd vies is, en niemand zich geroepen voelt deze een beetje netjes schoon te houden. Binnen andere bedrijven is er, letterlijk en figuurlijk, geen vuiltje aan de lucht, omdat een professioneel schoonmaakbedrijf de boel de hele dag door netjes schoonhoudt. Hoe zit dat binnen jouw bedrijf?

Het is ieders verantwoordelijkheid

Laten we beginnen met een lesje etiquette. Een toilet, of deze zich nu in je eigen huis bevindt, op een plek waar je op bezoek bent, op je werk of waar dan ook, laat je achter op de manier waarop je hem aangetroffen hebt.

Een simpele regel, die ervoor zou moeten zorgen dat een toilet nooit écht vies wordt, en een uitgebreide schoonmaakbeurt slechts dient om de boel weer helemaal hygiënisch en fris te krijgen, niet om vieze vlekken en andere narigheden te verwijderen. Een simpele regel die echter alleen werkt als iedereen zich eraan houdt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een schoon toilet aantreffen zelf ook geneigd zijn deze weer schoon achter te laten. Is het toilet echter vies bij binnenkomst, dan schromen zij niet deze nog viezer achter te laten.

Een schoon toilet op de werkplek hebben we dus zelf in de hand met zij allen. Als iedereen de boel netjes achterlaat, hoeft niemand bang te zijn een vies toilet aan te treffen.

Er is altijd wel een dwarsligger

Zeker binnen een wat groter, anoniemer bedrijf, is er echter altijd wel een dwarsligger. Iemand die de boel niet netjes opruimt na gebruik. Degene erop aanspreken, als zeker is wie het betreft, kan als het echt uit de hand loopt een goed, maar wel wat pijnlijk idee zijn.

Beter is het vaak om het nog gemakkelijker te maken de boel schoon te houden. Dat kan een werkgever doen door in ieder geval de juiste materialen aan te leveren. Zet een toiletborstel duidelijk in het zicht, en zorg voor (vochtige) doekjes die mensen makkelijk even over de bril heen kunnen halen. Voorkomen dat het juist bij de wasbakken een zooitje wordt is ook belangrijk. Een zeepdispenser kopen voorkomt dat het zeepflesje smoezelig en vies wordt. Worden er in een dispenser papieren zakdoekjes verstrekt, let dan goed op dat er ook direct een afvalbak in het zicht staat. Zo voorkom je dat de doekjes uit gemakzucht ergens op de grond of de wasbak belanden. Hoe makkelijker je het de mensen maakt, des te groter is ook de kans dat zij de boel netjes houden. Al is en blijft het in de basis natuurlijk een kwestie van fatsoen.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles