Wij spenderen veel geld aan ons huis en wat wij hierin zoals verzamelen. Designer meubelen, een kast vol fashion en kunst. Schade aan deze spullen kan veel geld kosten. Maar ook kunt u schade aan uw huis oplopen. Bijvoorbeeld door waterschade, brand of inbraakschade. Daarnaast bent u als huizenbezitter aansprakelijk voor schade die u maakt, aan spullen van anderen, maar ook aan andere personen. Er is dan sprake van letselschade en voor u het weet heeft u te maken met een letselschade advocaat, bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Amsterdam na een fietsongeluk.

Bij schade aan spullen of uw huis is een goede verzekering belangrijk. Dit geldt ook voor schade toegebracht door uzelf of uw gezinsleden aan spullen van anderen of aan anderen zelf. Het klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar er gaat nogal eens wat mis met verzekeringen. Wij zetten de belangrijkste verzekeringen daarom voor u op een rijtje.

Onderdeel van een woonverzekering

Onderdeel van een woningverzekering is vaak een aansprakelijkheidsverzekering. Deze beschermt u tegen schade die u of een van uw gezinsleden maakt. Bijvoorbeeld omdat uw kind per ongeluk een dure vaas in een winkel omstoot. Maar ook aansprakelijkheid voor huisdieren valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Als bezitter van bijvoorbeeld een hond bent u aansprakelijk voor de schade die anderen als gevolg van een hondenbeet oplopen. Deze schade kan enorm oplopen. Een letselschadeslachtoffer heeft immers recht op een schadevergoeding, bestaande uit loonkosten door arbeidsongeschiktheid, medische kosten en smartengeld. Deze laatste schade is een vergoeding voor onder andere angstklachten zoals angst voor een hond na een hondenbeet. Maar ook psychische klachten als een PTSS en pijnklachten door een hondenbeet vallen onder een smartengeld vergoeding.

Hetzelfde geldt voor een fietsongeluk. Als u schuldig bent aan de aanrijding en de tegenpartij u verantwoordelijk stelt voor de geleden letselschade, kunt u uw WA- of AVP verzekering inschakelen.

Het klinkt wellicht vanzelfsprekend dat u als huizenbezitter (maar ook in het geval van een huurwoning) een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Maar wist u dat in Nederland toch 640.000 huishoudens niet in het bezit zijn van een verzekering tegen aansprakelijkheid? Wel verstandig dus om toch nog eens na te gaan of u wel tegen aansprakelijkheid verzekerd bent.

De inboedel en opstalverzekering

We kopen in ons leven veelal dure zaken. Een mooie lederen bank, een dure designer jurk, een schilderij van een bekende kunstenaar voor aan de muur en sieraden die wij zelf kopen of erven van een grootmoeder. Deze spullen vertegenwoordigen nogal wat waarde.

Met een goede inboedelverzekering zorgt u ervoor dat uw waardevolle spullen vergoed worden bij verlies of diefstal. De waarde van de spullen wordt het verzekerde bedrag genoemd. Dit bedrag dient echter wel periodiek bijgewerkt te worden. Want gedurende de jaren verzamelen wij steeds meer spullen en neemt het verzekerde bedrag toe. Stel je het verzekerde bedrag niet periodiek bij, dan is er sprake van verzekeren. Dit betekent dat u niet de volledige waarde van uw spullen vergoed krijgt.

Het voorgaande geldt ook voor uw huis zelf. Ook hiervan kan de waarde of herbouwwaarde in de jaren toenemen. Vergeet daarom niet uw huis periodiek te laten taxeren en de verzekerde som bij te stellen. Zo voorkomt u dat u uw huis onderverzekerd.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles