Je zou het niet zeggen, als je onze overvolle wegen ziet, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om geen auto meer te kopen. Dat wil niet zeggen dat zij vervolgens geen auto meer tot hun beschikking hebben. Nee, in een auto rijden, dat doen ze nog steeds. De auto is alleen niet hun bezit. Benieuwd hoe dat precies zit? Lees dan snel verder voor een aantal voorbeelden.

Hij lijkt van jou, maar is het niet

De makkelijkste en meest gebruikte manier om wel dagelijks in een auto te kunnen rijden, maar er toch geen in je bezit te hebben, is via een leaseregeling. Een lease auto voelt min of meer als je eigen auto, je rijdt er vaak een flink aantal jaren achter elkaar in en parkeert hem iedere dag gewoon voor je eigen deur, maar is wel eigendom van een leasemaatschappij.

Hiermee sluit je bij aanvang van de lease een contract af, waarin bijvoorbeeld staat vermeld hoe lang de loopduur van het contract is, wat er gebeurt na afloop ervan en wie er voor eventuele kosten bij schade opdraait. Deze voorwaarden kunnen per maatschappij en per lease verschillen, dus verdiep je hier altijd even goed in.

Een lease auto zakelijk gebruiken gebeurt het meest. Veel werkgevers bieden hun medewerkers een lease regeling aan. Vaak is deze zelfs onderdeel van het beloningenpakket, en betalen medewerkers zelf alleen de bijtelling die de Belastingdienst in rekening brengt. Zelfs de brandstof is in deze gevallen vaak gedekt. De meeste mensen die een dergelijke regeling krijgen aangeboden maken er grif gebruik van, want een goedkopere manier om een nieuwe auto te rijden is er bijna niet. Maar ook privé een auto leasen kan financieel aantrekkelijk zijn, omdat je niet te maken krijgt met hoge aanschafkosten, en een vast bedrag per maand betaalt. Zeker als je graag iedere paar jaar in een nieuwe auto rijdt kan het heel aantrekkelijk zijn om dat op deze manier te doen.

Er zijn nog meer manieren

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om wel in een auto te rijden, maar er geen te bezitten. Er zijn bijvoorbeeld voorbeelden van mensen die hun auto delen, soms met twee, maar soms met nog veel meer personen. Dat is vooral aantrekkelijk als je niet al te vaak een auto nodig hebt, anders zorgt het snel voor irritaties. Ook een auto huren is natuurlijk een optie. Dit zie je steeds vaker gebeuren in grote steden, waar je een auto maar lastig kunt parkeren. Mensen reizen steeds vaker met het OV, en huren (bijvoorbeeld direct op het station) alleen een auto om op plekken te komen waar het OV niet komt.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles