We weten ondertussen allemaal wel dat een kop thee erg gezond is. Maar tegenwoordig komt er een nieuweling om de hoek piepen, namelijk matcha thee. Matcha thee is een soort thee dat boordevol zit met antioxidanten en gezonde voedingsstoffen, bovendien geeft het je een boost gedurende de volledige dag. Maar klopt dit ook allemaal echt of is het een fabeltje? Wij zochten het voor je uit.

Wat is matcha thee?

Matcha thee heeft een felgroene kleur en is afkomstig uit China en Japan. Matcha bestaat in een poedervorm die afkomstig is van gestoomde en gedroogde theebladeren. Wanneer je bij dit groene poeder heet water toevoegt, ontstaat er matcha thee. Wanneer je gaat kijken naar de traditionele Japanse theeceremonies waar de thee vaak gedronken wordt, wordt de thee gemaakt met water van ongeveer 60 °C, daarna wordt het met een bamboe klopper opgeklopt tot een schuimige vloeistof. Je mag dan ook geen brokjes meer terugvinden. Door de vloeistof op te kloppen met het poeder gaan de twee zich vermengen en krijg je een prachtig groene kleur. En om de vraag te beantwoorden of matcha nu echt zo gezond is, we kunnen concluderen dat matcha effectief een hoop gezondheidsvoordelen heeft. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder en ontdek ze allemaal.

De voordelen van matcha thee

Matcha heeft een heleboel voordelen, zo kan matcha het lichaam beschermen tegen zonlicht, vervuiling en andere slechte invloeden van buitenaf. Matcha bevat, afhankelijk van het soort matcha poeder, maar liefst 19 tot 44 mg cafeïne per gram. Dit wilt zeggen dat er meer cafeïne in zit dan in koffiebonen. In tegenstelling tot bij koffie geeft matcha je een boost doorheen de volledige dag. Ook bevat matcha vitamine c, tussen de 32 en 45 mg per liter, dit kan afhangen van de temperatuur van het water. Maar dat zijn nog niet alle voordelen. Matcha kan het lichaam namelijk ook beschermen tegen ziekten, denk maar aan kanker, ontstekingen, hartziekten, vaatziekten en dementie.

Matcha thee of gewone thee?

Dat matcha gezond is, daar bestaat dus zeker en vast geen twijfel meer over maar of het effectief gezonder dan gewone thee is, is nooit bewezen. Wel kunnen we concluderen dat er aan matcha meer voordelen vasthangen dan aan gewone thee. Matcha heeft een positief effect op het lichaam en onze gezondheid. Maar met een gewoon kopje thee is dus helemaal niks mis. Zo zitten bijvoorbeeld in groene thee ook veel gezonde stoffen. Heb je nog nooit matcha thee gedronken? Dan raden we je aan matcha toch een keer een kans te geven. De kans dat je je beter en fitter voelt, is mogelijk.        

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles