Duurzaam wonen is een erg actueel thema en daarin speelt woonisolatie een belangrijke rol. Het verlagen van de CO2-uitstoot staat hoog op de agenda van iedere overheid en het inspireren van de burgers is al een hele tijd aan de gang. Naast de zorg en bekommernis om milieu en klimaat biedt woonisolatie voor jou ook nog enkele andere voordelen. Je energiefactuur verlaagt en je wooncomfort verhoogt. Wil je weten op welke manier jij je woning het beste kunt isoleren? Je leest er hier alles over.

Dakisolatie

Veel van de warmte die je opwekt, tot wel 30%, gaat verloren via het dak. Tenminste als dit dak niet of niet voldoende geïsoleerd is. Dit merk je uiteraard aan je energiefactuur. Je dak isoleren is een kleine investering als je kijkt naar de energie die je ermee bespaart. Isoleren kun je doen door middel van isolatierollen of -platen. Bijkomend voordeel is dat je met goede dakisolatie in de zomer ook de warmte beter kunt buitenhouden.

Muurisolatie

Niet-geïsoleerde muren zorgen voor een warmteverlies tot 20%. Opnieuw een flinke hap uit het budget dat verloren gaat. Muren isoleren mag dan wel een hele klus zijn, het geld dat je ermee kunt besparen maakt het vast en zeker de moeite waard. Isoleren kun je doen door een isolerende voorzetwand tegen de bestaande muur te plaatsen of door de spouwmuur te vullen met isolatiemateriaal.

Vloerisolatie

Een koude vloer voelt niet alleen onaangenaam aan, de koude straalt ook af op de ruimtes, waardoor je de verwarming al snel wat hoger moet zetten. Als er zich dan ook nog een kruipruimte onder de vloer bevindt, komt die koude door de vloer ook de woning binnen. Een vloer waaronder zich een kruipruimte bevindt, kan aan de onderzijde geïsoleerd worden, in het andere geval komt de isolatie aan de bovenkant tussen de betonvloer en de afwerkvloer te liggen. Voor houten vloeren wordt aan de boven- of onderkant isolatiemateriaal tussen de houten balken van de vloer geklemd.

Maak gebruik van de subsidieregelingen

Omdat duurzaam wonen een belangrijk thema vormt, zijn de verschillende overheden bereid om burgers die hieraan meewerken te belonen. Als je isolatiewerken laat uitvoeren, die vanzelfsprekend bijdragen aan duurzaam wonen, vraag je dus best na voor welke subsidies jij in aanmerking komt en hoe je die kunt aanvragen. Bovenop de besparing op je energierekening maakt dit het isoleren eens zo aantrekkelijk. 

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles