De jaren ’90 stonden bol van de nieuwe muziek, maar het witte doek liet zich natuurlijk ook niet onbetuigd. Het is interessant om te zien hoe de wereld in pakweg 25 jaar tijd enorm is veranderd. In dit decennium sloten we ons eerste telefoon abonnement af, voor ons Nokiaatje. Of we belden met een prepaidkaart. Pas in deze eeuw kwamen de smartphones. Nieuwsgierig? Stream deze iconische 90’s films!

Outbreak (1995, Netflix)

Outbreak is eigenlijk zo actueel als het maar kan. De supersterke cast (Dustin Hoffman, Renee Russo, Kevin Spacey, Cuba Gooding jr., Donald Sutherland, Morgen Freeman) krijgt te maken met een dodelijk uitheems virus dat een Amerikaans dorpje bereikt. Hoffman en zijn crew gaan op zoek naar de drager van het virus, dat het serum kan leveren. Hij wordt tegengewerkt door legerleider Sutherland, die een dubbele agenda voert. Morgan Freeman is zijn secondant die met zijn geweten worstelt. Het tempo is hoog en de grappen zijn, ondanks het zeker niet luchtige thema, allemaal raak.

Philadelphia (1993, Ziggo on Demand of Pathé Thuis)

In tegenstelling tot Outbreak is het veelgeprezen Philadelphia enigszins ingehaald door de actualiteit, maar daarom niet minder confronterend. Tom Hanks is drager van het HIV-virus en wordt om die reden ontslagen. Het speelt zich af in een tijd dat er nog veel misverstanden waren over HIV/AIDS en het is schokkend om te zien hoe mensen reageren – zo ook Hanks’ werkgever. Er volgt een rechtszaak, waarbij de hoofdrolspeler wordt bijgestaan door een conservatieve advocaat. Intussen dringt de tijd, want de medische wereld weet zich nog geen raad met het virus en Hanks wordt ziek. Aangrijpend, met een prachtige soundtrack van Bruce Springsteen.

Armageddon (1998, Pathé Thuis)

Wat luchtiger is Armageddon uit 1993. Nou ja, luchtig. Het einde van de wereld nadert in de vorm van een meteoor die recht op de aarde af komt. Zagen we in Outbreak al een cast van louter A-acteurs, voor deze blockbuster tapten ze uit hetzelfde vaatje: Bruce Willis, Steve Buscemi, Liv Tyler, Ben Affleck, Billy Bob Thornton en Owen Wilson maken bijvoorbeeld hun opwachting. De Amerikaanse regering heeft het plan om met een Space Shuttle op de meteoor te landen en er een gat in te boren dat gevuld wordt met kernkoppen, om de meteoor op te blazen voordat deze de aarde kan bereiken. Leuk klusje, maar wie komen daarvoor in aanmerking? De keuze valt op boorspecialist Willis, die werkzaam is op een boorplatform. Hij waagt zich aan deze geheel andere tak van sport, maar wil wel per se zijn eigen team samenstellen. Dat blijkt een nogal bij elkaar geraapt zooitje.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles