Wil je dat jouw tuin vooral een plek is om te genieten en te ontspannen? Dan is een terras zonder onkruid meer dan welkom! Met het gebruiken van een voegmortel kan dit werkelijkheid worden.

Voegmortel voor terrastegels

Een voegmortel is een opvulling voor de voegen tussen je terrastegels. Voorheen werd hiervoor vaak gewoon zand gebruikt, maar daar groeit na verloop van tijd gewoon onkruid in. En wat denk je van mieren die flink hun best doen om al dat zand tussen de voegen uit te werken? Een voegmortel wordt hard, zodat onkruid en mieren geen kans meer krijgen!

Voordelen van een voegmortel voor terrastegels

  • Zaadjes van onkruid kunnen niet wortelen
  • Mieren kunnen geen zand uit je voegen werken
  • Een strakke look
  • Een onderhoudsarm terras

Soorten voegmortels sierbestrating

Er zijn verschillende soorten voegmortels, die allemaal zo hun eigenschappen en kenmerken hebben. De meest makkelijke soorten zijn Varistone PZ Easy en Varistone LM Aqua.

  • PZ Easy is geschikt voor alle soorten bestrating, zo lang de belasting niet te zwaar is. Deze voegmortel heeft een heel fijne korrel, waarmee je zelfs bestrating van klinkers goed kunt invegen. Na het invegen zet je de tuinslag erop, waardoor de voegmortel uithardt.
  • LM Aqua is een kant-en-klare voegmortel die je bij voegen vanaf 3 millimeter kunt gebruiken. Je veegt ‘m in met heel veel water, waarna je de bestrating afspoelt en schoon trekt.

Kleuren voegmortels

Voegmortels voor je terrastegels zijn in verschillende kleuren beschikbaar. Je kunt een kleur kiezen die je het beste vindt passen bij jouw bestrating! Wil je een onopvallende voeg, neem dan een kleur die lijkt op de kleur van je bestrating. Mogen je voegen wel wat meer opvallen en wil je de lijnen benadrukken? Kies dan een contrasterende kleur voor een mooi effect.

De meeste soorten voegmortels zijn er in deze kleuren:

  • Sand / Naturel: een beige zandkleur met een natuurlijke look
  • Grey / Steengrijs: een lichtgrijze kleur met een cementlook
  • Black / Basalt: een antraciete kleur met een moderne look

Waterdoorlatende voegen

Vind je het belangrijk dat regenwater gewoon in de voegen kan wegzakken? Dan kun je kiezen voor een waterdoorlatende voegmortel. Zo voer je regenwater op een natuurlijke manier af en kan het in de grond wegzakken.

Bijna alle Varistone voegmortels zijn waterdoorlatend! Alleen de zeer sterke Varistone ZC voegmortel is dat niet, omdat deze cementgebonden is. De andere soorten zijn kunstharsgebonden voegmortels.

Strakke voegen met voegkruisjes

Ga je aan de slag met een voegmortel, dan kun je het beste voegkruisjes gebruiken tussen de tegels. Hiermee zorg je dat de afstand tussen alle tegels overal gelijk is. Na het invoegen ontstaat er dan een superstrak resultaat!

Voegmortel gebruiken bij bestaande bestrating

Wil je de onderhoudsarme, verdichte voegen in je terras, maar is het nog niet nodig om de bestrating te vervangen? Dan kun je ook bij je bestaande bestrating een voegmortel toepassen. Het is daarbij belangrijk dat je de voegen goed leeg krabt. Gebruik eventueel een hogedrukreiniger om de voegen leeg te spuiten. Daarna kun je het beste de PZ Easy voegmortel gebruiken, omdat deze een fijne korrel heeft en zelfs in een voeg van 1 millimeter kan.

Voegmortel voor terrastegels kopen

Wil je jouw nieuwe bestrating voorzien van een voegmortel, bekijk dan het assortiment Varistone voegmortels op Bestratingsweb.nl.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles