Als je van plan bent om een nieuwe vloer te laten leggen dan is er ongelooflijk veel keus. Ga je voor een stijlvolle vloer dan is hout een prima keuze. Je kunt houten vloeren in praktisch elke ruimte in je woning laten leggen, als je wilt zelfs in de badkamer. De ene houten vloer is de andere niet omdat je allereerst bepaalt welke soort hout het wordt en vervolgens hoe de vloer gelegd wordt. En dan is er nog de afwerking, dat kan met lak, met olie of de vloer kan verouderd worden om deze een klassieke uitstraling te geven. Het is dus verstandig om goed alle mogelijkheden te overwegen voordat je een houten vloer bestelt.

Het patroon van je nieuwe houten vloer

Een houten vloer kun je laten leggen in verschillende patronen. Heel populair is het visgraat patroon. Maar ook een blokpaneel, Hongaarse punt of een Versailles patroon zijn erg populair. Je kunt zelf een houten vloer leggen, maar als je dat niet ziet zitten is dat geen enkel probleem. De leverancier van je vloer kan doorgaans ook prima vakmensen beschikbaar stellen die de vloer perfect voor je leggen. Een houten vloer wordt in twee delen gelegd, de onderste laag is een mozaïek eiken onderlaag. Daarop wordt vervolgens de door de klant gekozen vloer geplaatst. Daarnaast kan een patroonvloer ook gemaakt worden met een zogenaamde Twin plank De vloer wordt zowel verlijmd als gespijkerd. Omdat hout ‘werkt’ op basis van warmte en kou wordt hier rekening mee gehouden en wordt de vloer niet strak tegen de plinten gelegd. De zijkanten worden met mooie plinten afgewerkt zodat je vloer er strak en fraai uitziet.

Kies voor een duurzame vloerverwarming

Als je dan toch bezig bent met een andere houten vloer, overweeg dan ook meteen vloerverwarming. Dit kan ook prima met een warmtenet als je woning daarop is aangesloten. Als dat niet het geval is dan bestaat de kans dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren omdat steeds meer woningen van het aardgas worden gehaald in de komende jaren. Een houten vloer met vloerverwarming kan in iedere woonkamer of andere ruimte in huis worden geplaatst. De ondervloer wordt hiervoor voorzien van een cementlaag waarin de sleuven worden gefreesd voor het leggen van de slangen voor de verwarming. Meestal wordt er een luik in de vloer gemaakt zodat er onderhoud aan de vloerverwarming kan worden gepleegd indien nodig.

Keuze uit tientallen soorten houten vloeren

Ongeacht of je gaat voor vloerverwarming of niet, je hebt keuze uit tientallen soorten houten vloeren. Wil je je houten vloer combineren met vloerverwarming, let er dan op dat niet alle houtsoorten hiervoor geschikt zijn. Houtsoorten zoals Europees eiken, bamboe, padoek of teak zijn prima geschikt om te combineren met vloerverwarming. Laat je hier dus goed over informeren als je een nieuwe houten vloer koopt.

Allereerst kies je uit diverse houtsoorten. Eiken-, beuken- of kersenhout of een exotische houtsoort. Daarna kies je de gewenste kleur. Die kan natuurlijk zijn maar de kleur kan ook worden gemanipuleerd met lak, olie of door middel van schuren. Houten vloeren worden in verschillende diktes geleverd, je kunt je door een deskundige verkoper laten adviseren welke dikte in jouw situatie de beste keuze is. Online kun je via de website alvast een voorselectie maken welke vloeren je aanspreken. Het is aan te bevelen om de showroom te bezoeken om het hout ‘in het echt’ te zien. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Een echt houten vloer is een flinke investering en je wilt natuurlijk na het leggen niet teleurgesteld zijn over het resultaat.

Het onderhoud van een houten vloer

Afhankelijk van de afwerking hebben houten vloeren niet heel veel onderhoud nodig. Het dagelijks onderhoud bestaat uit stofzuigen of dweilen met een voor houten vloeren geschikt schoonmaakmiddel. Eens in de paar jaar, afhankelijk van hoe intensief de vloer wordt gebruikt. Moet de lak- of olielaag worden bijgewerkt of verwijderd en opnieuw aangebracht. Een kleine beschadiging kan door een ervaren vakman vaak onzichtbaar worden hersteld.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles