Bij het selecteren van bedrijfsdeuren voor brandweerkazernes zijn er veel technische eisen om rekening mee te houden. Tegelijkertijd is ook de esthetiek in moderne brandweerkazernes tegenwoordig van belang. Niet alle standaard deuren kunnen voldoen aan al deze eisen.

Vrije werkhoogte

Brandweerwagens zijn hoge voertuigen die ongehinderd naar binnen en buiten moeten kunnen rijden. De doorrijhoogte is al snel 5 meter hoog. Dit is voor de meeste standaard bedrijfsdeuren geen probleem.  Het is wel belangrijk te realiseren dat een standaard overheaddeur aan het plafond achter de deur gemonteerd wordt. Hierdoor is daar geen ruimte voor installaties of andere apparatuur. Afzuiginstallaties bijvoorbeeld zullen dan verder van de deur af gemonteerd moeten worden. Er zijn ook bedrijfsdeuren op de markt waarbij de deur geen plafondruimte inneemt. Een voorbeeld hiervan is de Compact bedrijfsdeur. Deze deur vouwt zijn panelen op boven de deuropening in plaats van onder het plafond door te lopen. Hierdoor blijft de gehele werkhoogte beschikbaar en is het plafond vrij voor installaties, verlichting en andere apparatuur.

Openingssnelheid

Als de brandweer moet uitrukken is tijd van cruciaal belang. Als elke seconde telt, is de openingssnelheid van een bedrijfsdeur ook een factor om rekening mee te houden. Er zijn bij vrijwel alle varianten bedrijfsdeuren ook snelle versies beschikbaar. De moeite waard om naar te kijken.

Esthetiek

Als een nieuwe brandweerkazerne gebouwd wordt, of een oude gerenoveerd, dan is ook het uiterlijk van belang. De deuren moeten opgaan in de rest van het gebouw, waarbij de kleuren en gebruikte materialen zoveel mogelijk gelijk moeten zijn aan de gevel eromheen. Tegenwoordig wordt vaak gekozen voor een geheel of grotendeels glazen deur met transparante panelen. Let hierbij op dat het materiaal dat voor de vulling van het paneel gebruikt wordt, aansluit bij de rest van het pand. De meeste deurenfabrikanten bieden een scala aan vullingen aan voor de panelen. Vraag bij twijfel om advies.

Niet iedere deur is geschikt voor gebruik in een brandweerkazerne. De combinatie van technische en esthetische eisen maakt dat niet iedere standaard deur passend is. Een veel gekozen deur in brandweerkazernes wereldwijd is de Compact deur van Rolflex. Deze is ruimtebesparend dankzij het eerder genoemde vouwsysteem, is beschikbaar in een snelloopversie én kan op maat samengesteld worden qua panelen en kleuren. Kijk op www.rolflex.com voor meer informatie.

About the Author

Mo Lips

Founder

Hi! Ik ben Mo Lips, en ik blog over allerlei onderwerpen die mij aanspreken. Kwan betekent in het Koreaans: Gebouw(wonen) en Tex betekent Tech. 2 onderwerpen die veel terug gaan komen! Gek op kleding & beauty en lekker ontspannen door middel van Netflix!

View All Articles